Rajská zahrada (Pražský hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rajská zahrada
Rajská zahrada Pražského hradu
Rajská zahrada Pražského hradu
LokalitaHradčany, Praha, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha0,38 ha
Založenopolovina 16. století
Kód památky11719/1-922 (PkMISSezObrWD) (součást památky Pražský hrad)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rajská zahrada na Pražském hradě je spolu se zahradou Na Valech a Hartigovskou zahradou součástí hradních jižních zahrad. Ze severu je ohraničena hradními paláci, ze západu Hradčanským náměstím, z jihu Zámeckými schody a na východní straně plynule přechází do zahrady Na Valech. V rámci areálu Pražského hradu je od roku 1964 chráněna jako národní kulturní památka České republiky.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Zahradu nechal v polovině 16. století upravit arcivévoda Ferdinand Tyrolský a později také císař Rudolf II. a posléze i jeho bratr Matyáš; z té doby pochází válcový pavilonek, který stojí na hranici mezi Rajskou zahradou a zahradou Na Valech.[2] Z barokní doby kolem roku 1730 je i kašna ve tvaru čtyřlístku, vytvořená z žehrovického pískovce (původně stávala v zahradě kláštera u sv. Jiří).[3] Z roku 1849 je jižní obranná zeď.

Ve dvacátých letech 20. století prošla zahrada opětovnou rekonstrukcí, jíž vedl Josip Plečnik.[4] Během ní vznikl zdvojený portál se schodištěm, kterým se do zahrady vstupuje od západu z podesty nad Zámeckými schody, a byl instalován dominantní prvek Rajské zahrady – monumentální kamenná mísa spočívající uprostřed travnaté plochy. Mísa měla tvořit protiváhu monumálnímu obelisku, který měl stát na schodišti. Při transportu se však zlomil a nový, menší obelisk byl nakonec umístěn na III. nádvoří.[2]

Prvky na zahradě[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pražský hrad - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-10-29]. Dostupné online. 
  2. a b LUKEŠ, Zdeněk. ARCHITEKTURA: Rajská zahrada Pražského hradu. Neviditelný pes [online]. 2012-07-03 [cit. 2012-07-17]. Dostupné online. 
  3. Barokní fontána :: Pražské kašny a fontány. www.prazskekasny.cz [online]. 2020-03-29 [cit. 2021-10-29]. Dostupné online. 
  4. Jižní zahrady. Pražský hrad pro návštěvníky [online]. [cit. 2021-10-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]