Rajská omáčka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rajská omáčka
Základní informace
Místo původuItálie
Nutriční hodnoty (100 g)
Energie2 031 kJ / 485 kcal
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rajská omáčka či rajská je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny, jež současně tvoří i hlavní vůni a chuť jídla.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První doložitelné informace o rajčatových omáčkách se objevují v Itálii, kde se objevují v 18. století v neapolské kuchyni. První kuchařku Il Cuoco Galante[1], kde najdeme recepty na několik rajčatových omáček, vydal v Neapoli v roce 1773 Vincenzo Corrado. Jednalo se o omáčky podávané samostatně k hlavním chodům jakožto dochucovadla (z dnešního pohledu se tedy jednalo spíše o něco jako dip, kečup). Rajská omáčka jako součást hlavního pokrmu se pak objevuje v kuchařské knize L'Apicio moderno, vydané římským kuchařem Francescem Leonardim v roce 1790. K většímu rozšíření rajčatových omáček v Evropě pak dochází až ve 30. letech 19. století [2] a pokrmy se často označují přívlastkem al sugo.

Česko[editovat | editovat zdroj]

V Česku se podává nejčastěji s houskovým knedlíkem, těstovinami či rýží, ale občas se konzumuje pouze s pečivem. Obsahuje často plátek hovězího masa, je vařená s plněným paprikovým luskem, ale v levnější variantě může být použita například sekaná, či mleté maso.

Tradičně se vaří z protlaku, díky kterému získá typicky sytě červenou barvu.[3] Mohou se však použít i čerstvá rajčata, která se musí důkladně rozvařit a následně prolisovat, nebo konzervované rajské pyré. Pro zahuštění vznikající omáčky se využívá bramborový škrob nebo častěji hladká mouka, především v podobě jíšky.[4] Pro zvýraznění chuti se používá aromatické koření jako nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, tymián, celá skořice.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CORRADO, Vincenzo. Il cuoco galante. [s.l.]: N. Russo 234 s. Dostupné online. (italsky) Google-Books-ID: rwpbAAAAQAAJ. 
  2. COWAN, Brian. Jídlo dějiny chuti. Příprava vydání Paul Freedman; překlad Radka Kolebáčová, Petr Roubal. Praha: Mladá Fronta, 2008. 368 s. ISBN 978-80-204-1847-0. Kapitola Nové světy, nové chutě: Módní trendy v jídle v době porenesanční, s. 197–230. 
  3. VANĚK, Roman. Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila. 5. vyd. Praha: Prakul Production, 2012. 192 s. ISBN 978-80-905048-0-6. Kapitola Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou, s. 45. 
  4. Recept: Rajská omáčka [online]. [cit. 2008-05-30]. Dostupné online. 
  5. Klasické recepty - Recept: Rajská omáčka [online]. [cit. 2008-05-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]