Radiotelevisiun Svizra Rumantscha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radiotelevisiun Svizra Rumantscha
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formastátem vlastněný podnik
Datum založení1925
Adresa sídlaChur, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Produktytelevize
Mateřská společnostSRG SSR
MajitelSRG SSR
Dceřiná společnostRadio RTR
Identifikátory
Oficiální webwww.rtr.ch
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radiotelevisiun Svizra Rumantscha (do roku 2010 Radio e Televisiun Rumantscha) je švýcarská televizní a rozhlasová společnost, část mediální společnosti SRG SSR. Zajišťuje výrobu a vysílání televizního a rozhlasového vysílání v rétorománštině.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První rozhlasový pořad v rétorománštině byl odvysílán 17. ledna 1925. Osobní zodpovědnost za toto vysílání tehdy měl Felix Huonder. Pravidelné rozhlasové vysílání v rétorománštině bylo zahájeno v roce 1943.

První televizní pořad v rétorománštině Il Balcun Tort byl odvysílán 17. února 1963 k 25. výročí přijetí rétorománštiny jako čtvrtého národního jazyka.

Radio Rumantsch[editovat | editovat zdroj]

Radio Rumantsch je švýcarská plnoformátová rozhlasová stanice vysílající 24 hodin denně v rétorománštině. Založená byla v roce 1925 a v roce 1954 byla zestátněna.

Televize[editovat | editovat zdroj]

Televizní vysílání v rétorománštině je šířeno prostřednictvím jinojazyčných kanálů SRG SSR. Desetiminutové bloky vysílání v rétorománštině jsou vysílány na kanálech SRF 1, SRF info a RSI LA2, delší bloky pak v neděli odpoledne na kanálu SRF 1. K pořadům vysílaným na kanálu SRF 1 jsou k dispozici titulky v němčině, které jsou dostupné prostřednictvím teletextu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Radiotelevisiun Svizra Rumantscha na anglické Wikipedii a Radiotelevisiun Svizra Rumantscha na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]