Racek růžový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRacek růžový
alternativní popis obrázku chybí
Racek růžový, dospělý pták v prostém šatu
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neoghathae)
Řáddlouhokřídlí (Charadriiformes)
Podřádracci (Lari)
Čeleďrackovití (Laridae)
RodRhodostethia
MacGillivray, 1842
Binomické jméno
Rhodostethia rosea
(MacGillivray, 1824)
Areál rozšíření
Synonyma
  • Larus roseus[2]
  • Hydrocoloeus roseus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Racek růžový (Rhodostethia rosea) je malý arktický druh racka, jediný druh monotypického rodu Rhodostethia. Tento pták je pojmenován po britském průzkumníkovi Jamesi Clarku Rossovi. Pravděpodobně první, kdo racky růžové spatřil, byl v roce 1905 Sergej Alexandrovič Buturlin. Ten spatřil jejich kolonii nedaleko vsi Pochodsk v severovýchodním Jakutsku, když oblast jako soudce navštívil. Sdružují se do velkých kolonií po celý rok.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, oddělenou od růžového těla úzkým černým proužkem na krku. Hřbet je světle šedý, křídla jsou úzká, světle šedá, se širokým bílým zadním okrajem. Ocas je klínovitý, bílý. Nohy jsou oranžově červené, zobák černý. V prostém šatu (v zimě) černý proužek na krku mizí, temeno, týl a strany krku jsou šedé. Mladí ptáci jsou zbarveni podobně jako dospělí v prostém šatu, mají však na křídlech výraznou černou kresbu tvaru písmene „M“.

Samice kladou 2 až 3 olivově zelená vejce do provizorního hnízda, které leží na zemi a je vyrobeno především z mořských řas, trávy a mechu. Vejce mají tedy ochranné zbarvení, protože pro predátory z výšky jsou jen těžko viditelná. Inkubaci provádí střídavě samec i samice a to po dobu asi tří týdnů. Mláďata se následně za další tři týdny plně opeří.

Živí se rozmanitou potravou; malými rybami, mršinami, korýši, v období rozmnožování se živí i hmyzem a mouchami.

Výskyt a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Racek růžový hnízdí na severovýchodní Sibiři a na přilehlých ostrovech, malá (a zřejmě nestálá) populace také v Severní Americe a Grónsku. Výjimečně zahnízdil na Špicberkách. V mimohnízdní době se zdržuje na okraji arktického ledu. Každoročně zalétají jednotliví ptáci dále na jih do Evropy, především Británie, Irska a Skandinávie, zjištěn byl na jih po Španělsko, Severní Makedonii a Itálii. Mimo Evropu byl zjištěn ve Spojených státech (na jih po Illinois), Japonsku a Mandžusku.[3][4] Přesto je pravdou, že nemigruje příliš daleko.

Jedná se o racky s velkou populací, proto jej IUCN řadí mezi zvířata málo dotčená, tedy nechráněná. Racci mají pořád mnoho oblastí s vyhovujícími podmínkami a jsou poměrně přizpůsobiví, proto je jich tolik.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ross's gull na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. NOVÁK, Jiří; ZICHA, Ondřej; POŘÍZ, Jindřich. Rhodostethia rosea (racek růžový) [online]. BioLib.cz, 2004-07-23 19:13:01 CET, rev. 2006-07-31 22:53:43 CET [cit. 2009-02-04]. Dostupné online. 
  3. HARRISON, P. Seabirds: an identification guide. Londýn: Christopher Helm, 1989. ISBN 0-7136-3510-X. 
  4. OLSEN, K. M. O.; LARSSON, H. Gulls of North America, Europe and Asia. Princeton & Oxford: Princeton University Press, 2003. ISBN 0-691-11327-0. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]