Race Across America

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Závodníci startují v roce 2007 z kalifornského Oceanside

Race Across America (zkráceně RAAM, česky Závod napříč Amerikou) je cyklistický závod ve Spojených státech amerických. První ročník se jel v roce 1982 pod názvem Great American Bike Race (Velký americký cyklistický závod).

Závod je zvláštní tím, že se jede bez oficiálních přestávek, je jen na závodnících, jak moc a kdy budou odpočívat — čas jim ovšem běží stále. Trasa je stanovena každý rok jinak, ale vždy vede ze Západního pobřeží na Východní pobřeží, tedy přes celý kontinent. Délka trasy činí 4940 kilometrů (2019) a nejlepší závodníci ji jedou osm až deset dní.

Závod je velmi náročný na celkovou fyzickou výdrž, vítězové obvykle tráví v sedle 22 hodin denně. Až polovina závodníků z důvodu vyčerpání nebo ze zdravotních důvodů závod v průběhu vzdá.

Rekordmanem v počtu vítězství je Christoph Strasser, který závod vyhrál šestkrát.

Česká účast[editovat | editovat zdroj]

První český cyklista, který dokázal tento závod pokořit, byl v roce 2012 Svatopluk Božák,[1] do cíle tohoto náročného závodu dojel v čase 10 dnů 15 hodin a 41 minut na šestém místě v kategorii sólo muži.[2]

První český tým, který se Závodu napříč Amerikou zúčastnil, byl v roce 2014 „Team Czech Republic 1“ startující ve složení David Bureš, Jiří Kalousek, Jiří „Oldy“ Kříž a kapitán týmu Michal Jon; tým skončil v čase 6 dnů 22 hodin a 41 minut na desátém místě v kategorii čtyřčlenných týmů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úspěchy [online]. Svatabozak.com [cit. 2018-10-04]. Dostupné online. 
  2. Božák skončil šestý v extrémním cyklistickém závodě Napříč Amerikou [online]. IDnes.cz, 2012-06-12 [cit. 2018-10-04]. Dostupné online. 
  3. Závodníci – Racers [online]. Raam.cz [cit. 2018-10-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]