Rašeliniště Haar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Rašeliniště Haar
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
v dubnu 2014
v dubnu 2014
Základní informace
Vyhlášení31. prosince 1933[1]
VyhlásilMinisterstvo školství a národní osvěty
Nadm. výška818–826[1] m n. m.
Rozloha4,34 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresSokolov
UmístěníŠindelová
Souřadnice
Rašeliniště Haar
Rašeliniště Haar
Další informace
Kód363
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Rašeliniště Haar je přírodní památka, byla vyhlášena v roce 1933 a nachází se u obce Šindelová. Důvodem ochrany je rašelina s klečí bahenní a vrchovištní květenou.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Lokalita leží v geomorfologickém okrsku Přebuzská hornatina na západním okraji Krušných hor. Přírodní památka se nachází v odlehlém území 3,2 km jihozápadně od Přebuze, 3 km severně od Šindelové. Leží na plochém hřebeni na severním svahu Lesnatce (860 m n. m.). Geologické podloží tvoří středně zrnité žulygranodiority karlovarského žulového plutonu. Kvartérního původu je mocná vrstva humolitu. Území patří do chladné oblasti s průměrnou teplotou 4–5 °C. Vegetační období trvá jen po tři letní měsíce. V září přicházejí první mrazíky a vyskytují se ještě v květnu. Průměrné roční množství srážek je velmi vysoké a činí téměř 1000 mm. Území leží na rozvodí Prudkého a Oborského potoka a patří k jejich nejvýznamnějším prameništím. Oba potoky se vlévají do Rotavy.[4] [5]

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Na území převládají podmáčené smrčiny a velmi zachovalé kompaktní porosty borovice bažinné (Pinus x pseudopumilio) s přítomností jedinců velice blízkých druhu borovice blatka (Pinus rotundata). V porostech borovice roste brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), šicha černá (Empetrum nigrum), suchopýr pochvatý (Eriophorum vaginatum), klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos), kyhanka sivolistá (Andromeda polifolia), černýš luční (Melampyrum pratense). Z rašeliníků převládají rašeliník prostřední (Sphagnum magellanicum) a rašeliník Rusowův (Sphagnum rusowii). Na přechodných a otevřených vrchovištích roste mochna bahenní (Potentilla palustris), vzácně rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia).[4]

Z nápadnějších ptáků zde žije pěvuška modrá (Prunella modularis), budníček větší (Phylloscopus trochilus) a pěnice pokřovní (Sylvia curruca).[5] Na území se recentně vyskytuje tetřev hlušec (Tetrao urogallus), jsou uváděny staré údaje o tokaništi na severním okraji vrchovišť. Na celém území se vyskytuje hojně ještěrka živorodá (Lacerta vivipar).[4] Ze savců žijí na území rejsek malý (Sorex minutus) a rejsec černý (Neomys anomalus).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PP Rašeliniště Haar [online]. AOPK ČR [cit. 2010-12-12]. Dostupné online. 
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  3. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  4. a b c MELICHAR, Vladimír. Plán péče o přírodní památku Haar na období 2008 – 2020. Karlovy Vary: Krajský úřad Karlovarského kraje, 2005. S. 7–12. 
  5. a b ZAHRADNICKÝ, Jiří; MACKOVČIN, Peter a kol. Chráněná území ČR sv. XI – Plzeňsko a Karlovarsko. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2004. ISBN 80-86064-68-9. S. 431. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]