RTFM

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

RTFM je zkratka z anglického Read The Fucking Manual (přečti si ten zasraný manuál). Tak se odpovídá na dotazy, které mohou být snadno vyřešeny prostudováním příslušné dokumentace a které zbytečně připravují odpovídající o jejich čas. Mnohdy ovšem význam slova "snadno" posuzuje jedinec s vysoce nadprůměrnými znalostmi, což pak přivádí k šílenství všechny, kdo mají znalosti menší než tento jedinec a z doporučované dokumentace nechápou téměř nic.

V technické podpoře se to rovněž používá ve významu Reboot The Fucking Machine[zdroj⁠?] (restartuj ten zasraný stroj) (což často bývá účinná metoda řešení širokého spektra problémů).

Některým lidem připadá slovo fucking ve výrazu neslušné, proto za F dosazují slova, jako Foolish (hloupý), Friendly (přátelský), Fantastic (fantastický), Fine (skvělý, fajn). Další metodou je F úplně vynechat a zkratka se pak zkrátí na RTM (Read the Manual).

Příbuzné termíny[editovat | editovat zdroj]

Existují i varianty, jako RTFSRead the Fucking Sourcecode (přečti si ten zasraný zdrojový kód), RTDMRead the Damn Manual (přečti si ten zatracený manuál) a RTFMLRead the Fucking Machine Language (přečti si ten zasraný strojový kód). Další varianty jsou inspirované Hvězdnými válkami: UTSLUse the Source, Luke (Použij zdroj, Luku) – což je na motivy repliky „Use the Force, Luke“ (Použij Sílu, Luku). Tato verze je méně hanlivá než RTFM.

Další varianta z Usenetu z roku 1996 je STFWSearch the Fucking Web (Prohledej ten zasraný web), s konkrétnější variantou UTFGUse the Fucking Google (Použij zasraný Google), JFGIJust Fucking Google It (Si to kurva vygoogluj) nebo neurážlivým GIYFGoogle is your friend (Google je tvůj přítel/kamarád).

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V seriálu The IT Crowd parodizujícím práci IT techniků má jedna z hlavních postav v prvním záběru na sobě tričko s rudým nápisem RTFM, jenž je součástí výjevu[1] připomínajícího čínský propagandistický plakát,[2] na němž je muž držící rudou knížku (připomíná čínské propagandistické plakáty a Rudou knížku Mao Ce-tunga).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]