RC Bystrc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

RC Bystrc, nebo také Rugby Club Brno Bystrc (RCB) je brněnský ragbyový klub, největší na Moravě, založený v roce 1953 jako Slavia VŠ Brno. Klubové barvy jsou oranžová a černá. Klub sídlí v Areálu Ondřeje Sekory, českého malíře a spisovatele a zakladatele Československého rugby.

Adresa:[editovat | editovat zdroj]

Jakuba Obrovského 2, 635 00 Brno-Bystrc.

Areál Ondřeje Sekory - hřiště RCB v Brně-Bystrci

Prezident klubu:[editovat | editovat zdroj]

Ing. Pavel Holeček

Bývalé názvy[editovat | editovat zdroj]

  • Slavia VŠ Brno (1953-59)
  • Slavia VSŽ Brno (1960-75)
  • Ingstav Brno (1976-81)
  • Lokomotiva-Ingstav Brno (1982-99)
  • RC Brno Bystrc (2000–dosud)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Historie klubu:[editovat | editovat zdroj]

Rugby Club Bystrc se může chlubit nejdelší ragbyovou historií v České republice. V roce 1926 uveřejňuje v brněnském časopise Sport, redaktor a pozdější slavný spisovatel Ondřej Sekora pravidla rugby a současně s Dr. Robertem Velgem zakládají dva první československé ragbyové kluby S.K. Moravská Slávia a A.F.K. Žižka Brno, které sehráli 9. května 1926 na hřišti v Pisárkách historicky první utkání v českých zemích.

Tak začalo vznikat ragbyové hnutí v Brně, z jehož činnosti vznikl v roce 1953 náš klub, tehdy pod jménem Slavia VŠ Brno. Vznikl rozdělením Sokola Zbrojovka na dva oddíly, Slavii VŠ Brno a Spartak Zbrojovka. Později klub hrál pod názvy jako Slavia VŠZ Brno, Ingstav Brno, Lokomotiva - Ingstav Brno a RC Brno Bystrc

První utkání klub sehrál v roce 1953 proti Spartaku Zbrojovka. První mezinárodní utkání pak bylo v roce 1955 proti PUC Paris. V prvních letech své existence klub patřil k mužstvům středu tabulky nejvyšší soutěže. V roce 1956 obsadil 3. místo, jako nejlepší celek z Moravy. V následujících letech se družstvo mužů pohybuje na pomyslném pomezí mezi nejvyšší soutěží a druhou ligou.

Klub provází dlouholeté potíže s hřištěm, hrávalo se v Řečkovicích, Šlapanicích, Pisárkách, Tuřanech, Kníničkách a Troubsku. V roce 1973 se podaří získat pozemky v katastru dnešní městské části Bystrc a v roce 1976 je slavnostně dokončen a uveden do provozu sportovní areál pojmenovaný po zakladateli rugby v Brně Ondřeji Sekorovi. Dlužno podotknout, že celý areál si postavili členové klubu svépomocí!

Navázat na výsledkově úspěšné období z počátku existence klubu se daří až v sezóně 2000-2001, kdy A-tým postupuje do nejvyšší soutěže na delší dobu a v roce 2003 mu o „milimetry“ uniká postup do semifinále extraligy.

K zajímavým počinům klubu se počítá iniciativa, díky níž se v letech 1998-99 hrála „Moravsko – Rakouská liga rugby“ za účasti RC Wien, Celtic Vienna, RC Lycee Francois de Penne a tří moravských klubů, Bystrce, Zlína a Olomouce.

Nepoměrně úspěšnější je klub v mládežnických soutěžích. Mistrovské tituly vyhráli junioři v letech 1955 a 1982, kadeti v letech 1979 a 1987, starší žáci jsou nejlepší v roce 1977, 1984, 1985. Na tuto tradici se podařilo navázat na jaře 2017, kdy se titulem Mistr České republiky mohou chlubit mladší žáci U12, v roce 2019 pak titul získali starší žáci U14.

Současnost klubu:[editovat | editovat zdroj]

Rugby Club Bystrc je amatérský klub, jehož členskou základnu tvoří převážně vlastní odchovanci. Proto je v klubu kladen důraz zejména na práci s mládeží a mládežnické týmy vedou pouze licencovaní trenéři. Týmy RCB startují ve všech věkových kategoriích v mládežnických soutěžích vypisovaných Českou ragbyovou unií. V současné době je RCB do počtu mládežnických hráčů největším klubem rugby na Moravě.

V seniorských kategoriích bojuje tým RCB v 2.lize v patnáctkovém rugby a v nejvyšší skupině Elite v sedmičkové, olympijské variantě rugby.

Klub je aktivní i na pořadatelském poli. Pořádá na jaře, již tradiční, mezinárodní turnaj Brno Mini Rugby pro děti do 8 a 10 let. Na podzim hostí největší mezinárodní turnaj v sedmičkovém rugby Brno 7 vypisovaný pro kategorii mužů i žen. Pořadatelská aktivita klubu byla oceněna i Českou ragbyovou unií, která RCB přidělila v roce 2014 pořadatelství Mistrovství Evropy hráčů do 20 let. Na podzim 2019 se pak v Bystrci sehrálo mezistátní utkání žen Česko vs. Švýcarsko.