Růžový panter (film, 1963)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Růžový panter
Titulek anglického traileru
Titulek anglického traileru
Základní informace
Původní názevThe Pink Panther
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka113 min
Žánrkriminální komedie
NámětBlake Edwards
ScénářMaurice Richlin
Blake Edwards
RežieBlake Edwards
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDavid Niven
Peter Sellers
Robert Wagner
Capucine
Claudia Cardinalová
ProdukceMartin Jurow
HudbaHenry Mancini
KameraPhilip H. Lathrop
StřihRalph E. Winters
Výroba a distribuce
Premiéra1963
Produkční společnostiMirisch Company
United Artists
DistribuceUnited Artists
Rozpočet10 878 107 USD
Předchozí a následující díl
Clouseau na stopě
Růžový panter na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Růžový panter je britsko-americká filmová komedie z roku 1963. Jde o první snímek ze série filmů o Růžovém panterovi. Natočil jej režisér Blake Edwards, poprvé se zde objevila postava inspektora Jacquesa Clouseaua v podání Petera Sellerse a hudbu složil Henry Mancini.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Když byla princezna Dahla malá dívenka, získala od svého otce, krále Lugashe, největší diamant světa zvaný Růžový panter. Po dosažení její dospělosti však moc v zemi převzali rebelové a princezna byla nucena odejít do exilu. Navíc odmítla vydat diamant, který po ní požadovali.

Během svého exilu se princezna octne v lyžařském středisku Cortina d'Ampezzo, kde potká vyhlášeného svůdníka, anglického sira Charlese Lyttona. Ten se však kromě svádění krásných žen věnuje i jiné práci – jako tajemný fantom krade vzácné klenoty. A tudíž se snaží ukrást i Růžového pantera. Jeho synovec George si v ničem nezavdá se svým strýcem a diamant chce ukrást pro sebe, přičemž vinu chce hodit na fantoma. Netuší však, že tajemným zlodějem je jeho strýc. Fantoma pronásleduje francouzský policejní inspektor Jacques Clouseau, který věří, že pod jeho maskou se skrývá sir Charles. Ovšem neví o tom, že jeho žena Simone je milenkou sira Charlese a pomáhá mu v jeho loupežích. Inspektorovi se přes tyto intriky a jeho vlastní nešikovnost nedaří pachatele dopadnout. Při maškarním plesu se Charles i George snaží ukrást diamant, přičemž oba odhalí totožnost toho druhého. Diamant se ztratí, ale Simone odhalí, že ho ukradla Dahla sama před sebou pro své vlastní bezpečí. Spolu se nakonec spřátelí a věc navíc naaranžují tak, aby se diamant našel a Charles nebyl odhalen. Proto Růžového pantera podstrčí Clouseauovi, který se kvůli němu prozradí u soudu, a za to je odsouzen k vězení.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

David Niven Sir Charles Lytton
Peter Sellers Inspektor Jacques Clouseau
Robert Wagner George Lytton
Capucine Simone Clouseau
Claudia Cardinalová Princezna Dahla

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]