Quassel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Quassel
Logo
Grafický klient Quasselu nastavený do tmavé barvy a běžící na Arch Linuxu za pomoci xmonadu
Grafický klient Quasselu nastavený do tmavé barvy a běžící na Arch Linuxu za pomoci xmonadu
První vydání27. srpna 2008
Aktuální verze0.14.0 (1. ledna 2022)
Operační systémmacOS
Linux
Microsoft Windows
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruIRC client, otevřený software a svobodný software
LicenceGPLv2
GPLv3
Webquassel-irc.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Quassel IRC neboli Quassel je grafický klientský program pro protokol IRC. Poprvé byl vydán v roce 2008. Je multiplatformní (je pro Linux a UN*Xy obecně, pro Microsoft Windows i pro Mac OS X), přičemž v Kubuntu je od verze 9.04 přednastaveným systémovým klientem pro IRC. Je napsán v programovacím jazyce C++ a uvolněn pod licencí GNU GPL, jedná se tedy o svobodný software.

Na rozdíl od většiny jiných klientů pro IRC je samotný Quassel navržen modulárně v modelu klient–server. Jádro respektive server Quasselu komunikuje s IRC serverem a grafický klient Quasselu (používající knihovnu Qt) nekomunikuje přímo s IRC serverem, ale jen s jádrem Quasselu. To umožňuje uživateli zůstat připojený k IRC serveru, i když žádný grafický klient neběží (což je podobné čistě textovým řešením kombinujícím GNU Screen třeba s Irssi nebo s WeeChatem). Komunikace mezi klientem a jádrem může být šifrována pomocí SSL.

Historie diskusí je uchovávána v databázi typu SQLite nebo PostgreSQL a je v klientu dostupná, jako kdyby byl tento býval stále připojen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Quassel IRC na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]