Přemysl Haas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přemysl Haas
Přemysl Haas při koncertě CAINEtria na festivalu Otevřeno Jimramov 25. srpna 2007
Přemysl Haas při koncertě CAINEtria na festivalu Otevřeno Jimramov 25. srpna 2007
Základní informace
Narození16. června 1960 (63 let)
Žánryfolkrock
Povoláníbubeník, hudební skladatel, textař, instrumentalista, zpěvák, zvukař, hudebník a kytarista
Příbuzná témataZnouzectnost
Navzájem
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přemysl Haas (* 16. června 1960) je český textař a autor hudby, multiinstrumentalista, studiový zvukař, aranžér a hlavní tvůrčí osobnost bývalé plzeňské kultovní folk-rockové skupiny Navzájem.

Absolvent plzeňské Vysoké školy strojní a elektrotechnické (VŠSE), fakulty elektrotechnické, začínal s muzikou na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let jako kytarista a zpěvák plzeňské rockové kapely R.U.R. Po návratu z vojny (1984) si prošel několika ročníky Porty s folkovými kapelami Tak jo a Houstka.

Po roce 1989 působil ve skupině Znouzectnost, spolupracoval s Cainem, Démophobií a s Jardou Svobodou (vystupuje i na CD a DVD Trabandu 10 let na cestě). Hostoval s Trabandem i na koncertech v Moskvě. Jako host vystupoval také s kapelami 3 dřeváci, Prsten Slepá kolej a Neboysa. Je autorem hudby k řadě dokumentárních filmů, mimo jiné složil muziku k večerníčkovým seriálům Tuláček a Pruhovaní kamarádi režiséra Václava Chaloupka. Spolupracuje s filmaři Ladislavem Moulisem st. a mladším či Mir. Čapkem, a to jak při tvorbě zvukové stránky řady jehojich dokumentů, tak i jako skladatel hudby (Brahmaputra /cena poroty na Tourfilmu 2009 v Karlových Varech/, Putování časem paní Marie Malé, Go! Hráč bez limitů, Do moře míst ...).

Po delší pauze se v letech 2011/2012 vrátili Navzájem k velmi občasnému koncertování jako Navzájem – mini, tentokráte ve složení Přemek Haas, Vlaďka Haasová a Caine.[1]

Přemek Haas se jinak převážně zabývá chodem svého zvukového studia PyHa. To je zaměřeno převážně na mastering a mixáž nahrávek různých hudebních žánrů a tvorbu zakázkové muziky.[2][3][4]

Již několik let také externě působí v Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni (obor FT, Multimédia) jako lektor v oborech snímání a zpracování zvuku a dramaturgie hudby pro film a video.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZNC - Archiv. www.znc.cz [online]. [cit. 2020-11-28]. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. Hlavní roli hrají děti, říká Marta Soukupová alias Culinka. Plzeňský deník. 2019-03-08. Dostupné online [cit. 2020-11-28]. 
  3. Divadelní inscenace Strašidelné pověsti z Plzeňského kraje II.. www.divadlodialog.cz [online]. [cit. 2020-11-28]. Dostupné online. 
  4. Je jako Klostermann v sukních. Ekolist.cz [online]. [cit. 2020-11-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]