Písecká sladovna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Písecká sladovna
Poloha
AdresaPísek, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky23928/3-2415 (PkMISSezObrWD) (součást památky Písek)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sladovna právovárečného měšťanstva v Písku je bývalý průmyslový objekt, který byl zrekonstruován městem Písek na kulturní prostor orientovaný především na dětské publikum. Budova č. p. 113 na pozemku parcelní číslo st 151/1, katastrální území Písek je rovněž součástí památkově chráněného areálu píseckého hradu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Objekt sladovny byl zbudován v letech 1862-1864 v těsné blízkosti píseckého hradu na území městské památkové zóny. Při vzniku této stavby se zřítila hradní věž.

Slad se zde připravoval dlouhá léta. V období 2. světové války se zde skladovaly zbraně a dokonce zde byla ubytovna pro sovětské vojáky. Roku 1948 byla sladovna znárodněna a výroba sladu probíhala do sedmdesátých let 20. století. V následujícím období rozsáhlý objekt sloužil jako městské skladiště a chátral. V polovině devadesátých let odkoupilo sladovnu město. Předpokládalo se, že v prostorách této stavby vznikne archiv. Následně roku 2001 přišla kulturoložka Jitka Kotrbová s myšlenkou Centra ilustrace pro děti. V roce 1995 začaly přípravné práce. V letech 2000-2001 byly provedeny zabezpečovací práce, v letech 2001-2004 úpravy nosných konstrukcí, v letech 2004-2007 pak vlastní stavební úpravy.[2]

Díky dotacím z Evropské unie byla tato rekonstrukce ukončena roku 2007. V současnosti tento objekt slouží jako prostor pro výstavy, jednání zastupitelstva, koncerty, a podobně. V červnu 2009 otevřeli pracovníci Sladovny, o. p. s. dvě trvalé expozice:

  • Expozice věnovaná dílu píseckého rodáka Radka Pilaře
  • Expozice Po stopách ilustrace, která mapuje vývoj ilustrace dětské literatury

Dále jsou zde pořádány výstavy, besedy, přednášky, autorská čtení, koncerty, dílny a divadelní představení.[3]. Část sladovny také slouží jako pokračování expozic Prácheňského muzea. V původním projektu bylo plánováno, že v objektu bude rovněž jeho depozitář [2].

Sladovna Písek je kulturní institucí v duchu hesla škola hrou, která produkuje kvalitní program interaktivních výstav především pro rodiny s dětmi založený na zhmotňování knižní ilustrace. Nabídku inspirace a kreativity doplňuje fantastický herní prostor pro nejmenší děti do šesti let nazvaný Pilařiště a exkurze do historie výroby piva v královském městě v podobě stálé expozice Sladovnictví. V písecké Sladovně též můžete navštívit dílnu na výrobu svíček a mýdel Rodas nebo si odpočinout u šálku dobré kávy při pohledu na nejstarší dochovaný kamenný most v České republice.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-01-29]. Identifikátor záznamu 134958 : hrad Písek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Sladovna právovárečného měšťanstva v Písku. In: FRAGNER, Benjamin; HANZLOVÁ, Alena. Industriální stopy. Praha: Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT v Praze, 2005. ISBN 80-239-5440-7. S. 70–71.
  3. Přehled akcí, pořádaných ve Sladovně. www.sladovna.cz [online]. [cit. 2015-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-12-03. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]