Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů
Původní názevA Walking with Dinosaurs Trilogy: Sea Monsters
ŽánrDokumentární film
RežieJasper James
HrajíNigel Marven
Karen Hayley
Peter Thorn
Michael Pitts
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Počet řad1
Počet dílů3
Obvyklá délka90 minut
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Tim Haines
Adam Kemp
KameraPeter Thorn
Michael Pitts
John Howarth
HudbaBen Bartlett
Produkční
společnost
Impossible Pictures
DistributorBBC Worldwide
Premiérové vysílání
StaniceBBC
Vysíláno9. listopadu 2003 – 23. září 2003
Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů (v anglickém originále A Walking with Dinosaurs Trilogy: Sea Monsters) je další pokračování britské televizní série Putování s dinosaury z roku 2003. Jde o pokračování předchozího dvoudílného cyklu Gigantičtí ještěři. Jedná se o trilogii.

Hlavní postavou je přírodovědec Nigel Marven, který se svým štábem cestuje po sedmi nejnebezpečnějších mořích všech dob. Kromě dinosaurů a dalších plazů z druhohorní éry se tu však objevuje také spousta dalších pravěkých tvorů z prvohor a třetihor. Některá z vyobrazených zvířat se již objevila v předchozích cyklech série Putování s..., mnohá jsou však představena úplně poprvé.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Nigel cestuje po sedmi nejnebezpěčnějších obdobích v moři. V první epizodě se setká s obřími škorpióny a ortokony za ordovického období. Jelikož na souši nejsou žádné rostliny, je zde minimum kyslíku a Nigel musí bojovat i s tímto problémem. Poté cestuje do periody zvané Trias aby se tu setkal s Nothosaurem a Cymbospondylem. Nakonec vyrazí do Devonu, uzavře se členy týmu sázku, skryje se do klece a nechá na ni útočit Dunkleostea. Ve druhé části pak dobrodružství pokračuje, Nigel se vydává do eocénu za Basilosaurem na území dnešní Sahary. V mangrovových porostech také nalezne Arsinoitherium. Poté se setká s gigantickým žralokem rodu Megalodon před 4 miliony let v moři pravěkého Peru. Chce mu připevnit na hřbetní ploutev kameru, aby ho dále pozoroval, ale nemůže uspět a proto to zkusí ze souše, odkud je žralok lákán špalkem masa. Na konci epizody se Megalodon vynoří z vody a Nigel záhadně zmizí. Ve třetí části se ukáže, že spadl do vody a unikne na loď. Dobrodružství pokračuje také v Juře a poté v Křídě, jejíž oceán je Nigelem nazván jako "pekelné akvárium". Nakonec je loď napadena mořskými plazy, pokračování zůstává neodhalené.

Vysílání[editovat | editovat zdroj]

Dokument měl premiéru na televizní stanici BBC One v listopadu roku 2003. Byl vyroben společností Impossible Pictures pro celkem tři společnosti, a to BBC, Discovery Channel a ProSieben.

Kniha[editovat | editovat zdroj]

Podobně, jako tomu bylo u předchozích cyklů Putování s dinosaury a Putování s pravěkými zvířaty, i k tomuto seriálu byla vydána kniha v anglickém originále Chased By Sea Monsters: Prehistoric Predators Of The Deep (česky Pronásledován mořskými monstry: Prehistoričtí predátoři z hlubin). Jejími autory jsou Nigel Marven a režisér seriálu Jasper James.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Pokračování dokumentu je až v roce 2006, kdy byla firmou Impossible Pictures vytvořena další televizní série Prehistorický park, jež na tento cyklus nepřímo navázal.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]