Purkhybl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Purkhybl
Skalní ostroh, kde možná stál hrádek Purkhybl
Skalní ostroh, kde možná stál hrádek Purkhybl
Základní informace
Výstavba14. století
Zánikpřed rokem 1550
Stavebníkneznámý
Poloha
Adresajižní okraj městečka, Černý Důl, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Purkhybl (německy Burghübl) je zaniklý hrad ve východních Krkonoších. Stával mezi osadou Čistá nad soutokem potoka Čisté a Smrčiny na jižním okraji městečka Černý Důl.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jediné písemné prameny o hradu pochází ze šestnáctého století, kdy už byl opuštěn.[1] Ve smlouvách o prodeji vrchlabského panství z roku 1532 je připomínán Purkhybl a roku 1561 byl Purkhybl uveden jako pustý zámek. Podle Augusta Sedláčka označení Burghübl připomíná místo, kde kdysi stával hrad a skutečné jméno bylo zapomenuto.[2] Předpokládá se, že Purkhybl nebyl rezidenčním objektem, ale sloužil jako opěrný bod během hornické kolonizace kraje ve čtrnáctém století.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Dvoudílný hrad byl postaven na skalním ostrohu nad soutokem Čisté a Smrčiny a jeho dochovaná podoba je ovlivněna těžbou kamene. Přístupová cesta ke hradu vedla od severu, kde musela před vstupem do předhradí překonat zdvojený val a příkop. V dochované podobě jsou rozměry hradního jádra 15 × 7 metrů, ale původně bývalo větší. Pravděpodobně v něm stávala věžovitá stavba.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 2. vyd. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Purkhybl, s. 462. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek V. Podkrkonoší. Praha: František Šimáček, 1887. 411 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze na Vrchlabsku, s. 236. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]