Ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Ptačí oblast
Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Vyhlášení6. prosince 2004
VyhlásilVláda ČR
Nadm. výška252–604 m n. m.
Rozloha9 409 ha
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresČeská Lípa, Mladá Boleslav
Souřadnice
Ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady
Ptačí oblast
Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady
Další informace
Kód2281
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady je chráněná lokalita evropské soustavy Natura 2000, vyhlášená v roce 2004 v okresech Česká Lípa v Libereckém kraji a Mladá Boleslav ve Středočeském kraji. Jejím cílem je zajistit ochranu volně žijícího ptactva v jižní části okresu.

Rozsah území[editovat | editovat zdroj]

Chráněné území s rozlohou 9408,76 hektarů podléhá správě chráněné krajinné oblasti Kokořnísko – Máchův kraj a zahrnuje tři národní přírodní rezervace: Novozámecký rybník , Břehyně – Pecopala a Velký a Malý Bezděz, dále dvě národní přírodní památky: Swamp a Jestřebské slatiny a jednu přírodní rezervaci – Hradčanské rybníky.[1] Do chráněného území patří také Heřmanický rybník, část území Hradčanského letiště, Pustého rybníka, zaniklého Strážova a Vrchbělá. Mnohé lokality na území ptačí rezervace jsou zahrnuty do výčtu evropsky významných lokalit.

Na hranicích území jsou obce Zahrádky, Jestřebí, Doksy, Bělá pod Bezdězem a Hradčany.

Opora v zákonu[editovat | editovat zdroj]

Ochrana těchto území je definována v Zákoně o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. Evidenci oblastí Natura 2000 v České republice má na starost Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Českolipská ptačí oblast byla vyhlášena nařízením vlády č. 598/2004 Sb. ze dne 27. října 2004.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Na chráněném území se vyskytují suché borové lesy, plochy bývalého vojenského prostoru, podmáčené louky, bažiny, rašeliniště a mnoho rybníků. Území se stalo stálým či přechodným domovem mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů. Konkrétně jsou chráněni: jeřáb popelavý, moták pochop, lelek lesní, skřivan lesní a slavík modráček.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2020-07-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]