Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Ptačí oblast
Heřmanský stav – Odra – Poolzí
Rybník Malý Cihelník v Rychvaldu, součást ptačí oblasti
Rybník Malý Cihelník v Rychvaldu, součást ptačí oblasti
Základní informace
Vyhlášení1. června 2008
VyhlásilVláda ČR
Nadm. výška192–259 m n. m.
Rozloha3100,87 ha
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresKarviná, Ostrava-město
UmístěníDolní Lutyně
Souřadnice
Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolzí
Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolzí
Další informace
Kód3412
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolzí je jedno z nejvýznamnějších zimovišť vodního ptactva v Moravskoslezském kraji v okolí obce Dolní Lutyně.

Území představuje hnízdiště více než sta ohrožených druhů ptáků. Popisovaná oblast se rozkládá na ploše cca 5 900 ha a zahrnuje především nivu řeky Olše a Odry a přilehlé zemědělské pozemky rozkládající se mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi. Dále se na tomto území vyskytují mnohé štěrkopískovny a rybniční soustavy, z nichž největší a nejvýznamnější je Heřmanský stav. Toto území je ideálním biotopem pro mnoho druhů ptactva, které se na území České republiky vyskytují jen zřídka. Je to také jedna z mála přírodních částí, která se jinak v silně antropogenizovaném karvinském okresu dochovala až do dnes.

Ptačí druhy[editovat | editovat zdroj]

Řeka Olše ve Věřňovicích
Ptačí oblast v Dolní Lutyni

I když toto území je z hlediska rozlohy poměrně malé, patří mezi oblasti s vysokým potenciálem pro hnízdění, tah, a zimování ptáků v České republice. Toto území představuje jednu z nejvhodnějších lokalit pro pravidelné hnízdění čtyř druhů ptáků, a to motáka pochopa, ledňáčka říčního, slavíka modráčka a bukáčka malého. Rovněž zde bylo zjištěno, že zde hnízdí více než dalších 120 druhů ptáků, pro které je tato oblast jediným vhodným hnízdištěm na severní Moravě. Povodí řeky Olše, která se nedaleko vlévá do Odry, poskytuje vhodné životní podmínky pro živočichy jako břehuli říční, nebo pisíka obecného. Odra i Olše navíc poskytují jako jediné řeky v České republice pravidelné hnízdiště velmi vzácnému morčákovi velkému. Štěrkovny a stojaté vody jsou zde poměrně hojně zastoupeny, život zde hnízdících ptáků je vázán především na rákosové porosty v břehových partiích, kde se vyskytují již výše zmiňovaní bukáček malý, moták pochop a slavík modráček. Dále v těchto příbřežních porostech hnízdí bukač velký, chřástal malý, rákosník velký a cvrčilka slavíková. Na osamělých ostrůvcích uprostřed vodních nádrží hnízdí skupiny racka černohlavého a rybáci. V okolí Odry a Olše, vodních nádrží a zemědělských polí jsou k vidění mnohé mokřady ať už trvale, čí přechodně zamokřené. Tyto biotopy jsou velmi vhodným hnízdištěm chřástala lučního, chřástala kropenatého a křepelky polní.

Řeka Olza

Ochrana území[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. června 2007 vláda vyhlásila oblast Heřmanský stav – Odra – Poolzí za ptačí oblast v síti Natura 2000. Území plánované pro výstavbu průmyslové zóny v Dolní Lutyni do ochrany začleněno nebylo.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]