Pryskyřník pohorský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPryskyřník pohorský
alternativní popis obrázku chybí
Pryskyřník pohorský (Ranunculus pseudomontanus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodpryskyřník (Ranunculus)
Binomické jméno
Ranunculus pseudomontanus
Schur, 1877
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pryskyřník pohorský (Ranunculus pseudomontanus) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae), z příbuzenstva pryskyřníku horského (Ranunculus montanus agg.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou rostlinu, dorůstající nejčastěji výšky 15–30 (zřídka až 50) cm, s krátkým lysým oddenkem.[1] Lodyha je přímá, víceméně nevětvená, chlupatá. Listy jsou střídavé, přízemní jsou dlouze řapíkaté, lodyžní jsou víceméně přisedlé. Čepele přízemních listů jsou zpravidla pětiklané, členěné do 4/5, lesklé a tmavozelené, úkrojky jsou trojklané, zastřihovaně zubaté.[1] Čepele jsou chlupaté. Lodyžní listy jsou pětisečné s čárkovitými úkrojky. Květy jsou žluté, asi 20–25 mm v průměru, květní lůžko je jen na vrcholu chlupaté.[1] Kališních lístků je 5, vně chlupaté. Korunní lístky jsou žluté, je jich 5, na vrcholu nejsou vykrojené. Kvete v červnu až v srpnu.[1] Plodem je nažka, na vrcholu zakončená velmi krátkým háčkovitým zobánkem. Nažky jsou uspořádány do souplodí v počtu asi 25–30. Počet chromozomů je 2n=16.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pryskyřník pohroský roste v horách střední až jižní Evropy, především v Karpatech a horách Balkánu.[2] Většinou obsazuje vápnité substráty a vyskytuje se v subalpínském až alpínském stupni. V České republice neroste, nejblíže ho najdeme ve slovenských Karpatech.[1] V Alpách je nahrazen příbuznými druhy, např. pryskyřníkem horským (Ranunculus montanus).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f DOSTÁL, Josef. Nová Květena ČSSR, vol. 1. Praha: Academia, 1989. 
  2. Flora Europaea. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]