Pryskyřník illyrský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPryskyřník illyrský
alternativní popis obrázku chybí
Pryskyřník illyrský (Ranunculus illyricus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodpryskyřník (Ranunculus)
Binomické jméno
Ranunculus illyricus
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pryskyřník illyrský[1] (Ranunculus illyricus), někdy udáván jako pryskyřník ilyrský (s jedním l),[2] je druh světlomilné a teplomilné rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se asi o 20–50 cm vysokou vytrvalou rostlinu s hlízovitě ztlustlými kořeny.[1][3] Lodyha je stříbrobíle až šedobíle hedvábitě chlupatá.[1] Listy jsou střídavé, přízemní jsou dlouze řapíkaté, lodyžní krátce řapíkaté až přisedlé. Čepele (po obou stranách) i řapíky jsou nápadně běloplstnatě chlupaté. Čepele jsou trojsečné s úkrojky 3–8 cm dlouhými, úkorojky jsou buď celokrajné nebo opět dělené s tím, že horní listy bývají jednodušeji členěné než spodní. [1][4] Květy jsou na pryskyřník celkem velké, 2–3 cm v průměru, zlatožluté barvy.[1] Kališních lístků je 5, úzce vejčité, na vnější straně běloplstnaté, nazpět sehnuté a přitisklé ke květní stopce.[1][2] Kvete v květnu až v červnu.[2] Korunní lístky jsou zlatožluté, okrouhle široce vejčité, 7–13 mm dlouhé. Plodem je nažka, která je smáčknutá, asi 2,5–3,5 mm dlouhá a na vrcholu nese krátký přímý zobánek, nažky jsou uspořádány do souplodí. Počet chromozómů je 2n=32.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pryskyřník illyrský roste ve střední až jihovýchodní Evropě na východ po střední Povolží a v Malé Asii. Na západ sahá po Itálii a ojediněle v Německu, na sever je ojedinělá lokalita v jižní Skandinávii.[5] V České republice je to druh teplých oblastí, je veden jako silně ohrožený (kategorie C2) a ve stejné kategorii je chráněn zákonem.[1] Nejčastěji se s ním setkáme na jižní Moravě, ale místy roste i v teplých oblastech Čech, jako v okolí Žatce, Litoměřic a Prahy. Osidluje suché travnaté či kamenité stráně, skalní výchozy a stepi, nejčastěji úzkolisté suché trávníky (svaz Festucion valesiacae).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g KŘÍSA, Bohdan. Ranunculus L.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 425–446.
  2. a b c d e HROUDA, Lubomír. Ranunculaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 108–128.
  3. FISCHER, Manfred A. et al. Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Linz: [s.n.], 2005. (německy) 
  4. DOSTÁL, Josef. Nová květena ČSSR, vol. 1. Praha: Academia, 1989. 
  5. Mapa rozšíření [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]