První bitva u Helgolandské zátoky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
První bitva u Helgolandské zátoky
konflikt: První světová válka
SMS Mainz se potápí
SMS Mainz se potápí

Trvání28. srpen 1914
MístoHelgolandská zátoka, Severní moře
Souřadnice
VýsledekBritské vítězství
Strany

Velká Británie
Kaiserliche Marine Jack
Německé císařství
Velitelé
Reginald Tyrwhitt,
David Beatty
Leberecht Maass
Síla
5 bitevních křižníků, 8 lehkých křižníků, 33 torpédoborců a 3 ponorky 6 lehkých křižníků, 19 torpédovek a 12 minonosek
Ztráty
35 mrtvých a 55 zraněných 3 lehké křižníky a 1 minonoska, 712 mrtvých, 149 zraněných a 336 zajatých

Některá data mohou pocházet z datové položky.

První bitva u Helgolandské zátoky byla námořní bitvou první světové války. Došlo pří ní ke střetu mezi britskou a německou flotou. Bitva se uskutečnila 28. srpna 1914 v Severním moři u Helgolandské zátoky.

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Aby zabezpečili válečné přístavy Wilhelmshaven, Jade a Cuxshaven, položili Němci během srpna 1914 kolem Helgolandské zátoky 3 minová pásma. 28. srpna vyslala britská admiralita na moře lehké křižníky Arethusa a Fearless a 31 torpédoborců, kterým velel commodore Reginald Tyrwhitt. Jejich úkolem bylo napadnout lodě u Helgolandské zátoky. K jejich krytí byly určeny 3 skupiny.

  • 1. squadrona bitevních křižníků, které velel viceadmirál David Beatty. Složená byla z bitevních křižníků Lion, Queen Mary a Princess Royal.
  • Force K, které velel kontradmirál Moore. Byla složená z bitevních křižníků Invincible a New Zealand.
  • 1. squadrona lehkých křižníků, které velel comodore William Goodenough. Byla složená z lehkých křižníků Southampton, Birmingham, Falmouth, Liverpool, Lowestoft a Nottingham.

Bitva[editovat | editovat zdroj]

28. srpna ráno narazily Tyrwhittovy lodě na německé torpédovky, které spolu s lehkými křižníky Frauenlob a Stettin hlídkovaly u minonosek. Začala přestřelka ve které se k Tyrwhittovi přidaly i Goodenoughovy lodě. Němce posílily lehké křižníky Mainz, Emden, Köln a Ariadne, které připluly z Wilhelmshavenu. V přestřelce byl potopen německý Mainz a poškozen britský Arethusa.

V 11:25 požádal Tyrwhitt o pomoc bitevní křižníky, které okolo 12:40 potopily lehké křižníky Ariadne a Köln se kterým se potopil i kontradmirál Leberecht Maass. Britské bitevní křižníky ustoupily dříve než mohla německým lodím připlout adekvátní posila z Wilhelmshavenu.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]