Prorok (kniha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prorok
AutorChalíl Džibrán
Původní názevThe Prophet
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrfilozofická literatura a báseň v próze
Datum vydání1923
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prorok je kniha skládající se z 26 poetických esejů napsaná libanonským umělcem, filozofem a spisovatelem Chalílem Džibránem.[1] Toto Džibránovo nejslavnější dílo vyšlo poprvé v roce 1923 a bylo přeloženo do více než čtyřiceti jazyků.[2]

Shrnutí obsahu[editovat | editovat zdroj]

Prorok, Almustafa, který žil 12 let ve městě Orfales se chystá nalodit na loď, která ho má odvézt domů. Obyvatelé města ho zastaví, aby promluvil. On nakonec začne mluvit o mnoha věcech, o něž si lidé sami žádají. Kniha je rozdělena do kapitol, kde v každé se řeší nějaké téma, postupně se Almustafa věnuje lásce, manželství, dětem, dávání, jídlu a pití, práci, radosti a smutku, domům, oblečení, nakupování a prodávání, zločinu a trestu, zákonům, svobodě, rozumu a vášni, bolesti, sebepoznání, učení, přátelství, mluvení, dobru a zlu, modlení, rozkoši, kráse, náboženství a smrti.

Popularita[editovat | editovat zdroj]

Není jednoduché tento fakt odvodit z prodejních výsledků, ale zdroje ve vydavatelském světě říkají, že po Shakespearovi a Lao-c'ovi je Chalíl Džibrán třetím nejčtenějším básníkem v historii, jeho dílo bylo přeloženo do více než 40 jazyků.[3] Celkem se prodalo přes 100 milionů výtisků Proroka[4] od původního vydání v roce 1923.[3] Tuto skutečnost může demonstrovat i trvalá přítomnost Proroka mezi nejprodávanějšími díly na knihkupectví Amazon.[5] Je to jedna z nejvíce prodávaných knih v historii.

Práva a poplatky[editovat | editovat zdroj]

Před svou smrtí Džibrán rozhodl, že veškerá práva a z nich plynoucí příjmy připadnou jeho rodnému městu, Bšarré v Libanonu.[6] Džibránova národní komise (DNK), se sídlem v Bašrré, založila Džibránovo muzeum. Samotná DNK, ustanovená v roce 1935 je neziskovou organizací vlastnící exkluzivní práva libanonského autora Chalíla Džibrána na všechna jeho literární a umělecká díla.[7] Roku 2009 poskytla DNK práva na natočení filmu Prorok skupině z USA.

Zahrada prorokova[editovat | editovat zdroj]

Pokračováním Proroka je kniha Zahrada prorokova, vydaná posmrtně v roce 1933.

Zahrada prorokova vypráví o Almustafových rozhovorech s devíti následovníky, kteří se k němu připojili poté, co se vrátil domů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Prophet (Book) na anglické Wikipedii.

  1. „Prophet Motive“, Joan Acocella newyorer. com
  2. http://www.alhewar.com/Gibran.html
  3. a b http://www.newyorer.com/arts/critics/books/2008/01/07/080107crbo_books_acocella
  4. http://www.librarything.com/work/8505/editions#
  5. http://www.amazon.com/dp/0394404289
  6. Archivovaná kopie. www.time.com [online]. [cit. 2011-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-12. 
  7. friendsofgibran.org [online]. [cit. 2011-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]