Projekt EU peníze školám

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Projekt EU peníze školám je financován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro Konkurenceschopnost (OP VK). Jeho cílem je zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách, přičemž se podporují především oblasti českého školství, které jsou dlouhodobě hodnoceny jako problémové. Finanční podpora se vztahuje pouze na školy sídlící mimo hlavní město Prahu [1].

Na co je možné žádat příspěvky[editovat | editovat zdroj]

1.Čtenářská a informační gramotnost[editovat | editovat zdroj]

V této oblasti se financují projekty individualizace, inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti a s tím související vzdělávání pedagogů.

2.Cizí jazyky[editovat | editovat zdroj]

V této oblasti se financuje individualizace, inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků. Mezi podporovanými aktivitami jsou také zahrnuty jazykové kurzy pro učitele cizích jazyků v ČR i zahraničí.

3.Využívání ICT[editovat | editovat zdroj]

V této oblasti se financuje individualizace, inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím informačních a komunikačních technologií včetně vzdělávání pedagogů v oblasti digitálních technologií.

4.Matematika[editovat | editovat zdroj]

V této oblasti se financují projekty individualizace, inovace a zkvalitnění výuky k rozvíjení matematické gramotnosti žáků základních škol a vzdělávání pedagogů v souvislosti s těmito aktivitami.

5.Přírodní vědy[editovat | editovat zdroj]

Podpora v této oblasti se orientuje na projekty inovace a zkvalitnění výuky přírodních věd, individuální přístup a posílení výuky založené na osobních zkušenostech žáků (např. laboratorní pokusy). Financuje se i vzdělávání pedagogických pracovníků ve formách a metodách výuky směřujících k rozvoji přírodovědné gramotnosti žáků základních škol.

6.Finanční gramotnost[editovat | editovat zdroj]

V této oblasti se podporují projekty zaměřené na inovaci a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti a vzdělávání pedagogů v souvislosti s těmito aktivitami.

7.Inkluzívní vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Podpora v této oblasti se vztahuje na projekty prevence rizik a zapojení speciálního pedagoga, jeho asistenta nebo školního psychologa do inkluzívního procesu vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Kdo může žádat o příspěvky[editovat | editovat zdroj]

Oprávněným žadatelem o finanční dotaci z OP VK je právnická osoba vykonávající činnost základní školy řádně zapsaná ve školském rejstříku s cílovou skupinou žáků a pedagogických pracovníků patřících do některého ze 13 krajů ČR, mimo území hlavního města Prahy.

Jakým způsobem je možné o příspěvky požádat[editovat | editovat zdroj]

Na každou vyjmenovanou oblast je automaticky předem vytvořena šablona v elektronickém formuláři. Škola si pouze vybere aktivity, které jim nejvíce vyhovují a ty se do formuláře načtou automaticky. Žádost si žadatel stáhne na www.eu-zadost.cz.

Kolik peněz je na program určeno[editovat | editovat zdroj]

Na jmenované aktivity je v rámci celého programu EU peníze školám vyčleněna celková částka 4,5 mld. Kč, Celkové náklady každého projektu se vypočítají automaticky jako součet jednotkových cen vybraných šablon klíčových aktivit. Minimální částka, kterou si musí škola vzít výběrem jednotlivých šablon klíčových aktivit je 300 000 Kč. Maximální výše finanční podpory na projekt se stanoví dle tohoto vzorce: 300 000 + (počet žáků školy x 4300) = maximální částka na školu [2].


Základní údaje o programu EU peníze školám
Celková rozdělovaná částka 4,5 miliardy Kč (šablony byly navrženy a propočítány tak, že peněz je dost pro všechny školy)
Částka připadající na školu min. 300 000 Kč + počet žáků x 4300 Kč
Plánovaný počet podpořených škol všechny základní školy, které požádají a splní veškeré formální náležitosti a podmínky přijatelnosti projektu
Zahájení příjmu finalizovaných žádostí 04. 06. 2010
Ukončení příjmu žádostí do vyčerpání alokace, nejdéle do 20. 12. 2012
Doba financování projektů škol 30 měsíců
Oprávnění žadatelé základní školy se sídlem na území ČR (mimo hl. m. Prahy)
Forma podávání žádosti vyplnění formuláře v on-line aplikaci Benefit7

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Projekt na stránkách MŠMT

Reference[editovat | editovat zdroj]