Produktová fotografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nickolas Muray: Santa Claus, reklama pro A&P Coffee, 1958
Pečivo

Produktová fotografie nebo katalogová fotografie je fotografický žánr, který nalézá své využití v reklamě a zachycuje vizuální vlastnosti inzerovaného produktu - jeho design, konstrukci a významné části. Je důležitou součástí reklamní fotografie. Na základě požadavků má za úkol vyfotografování zboží, předmětů nebo produktů ve sjednoceném stylu a kompozici. Pohled na zobrazený objekt by měl jasně „hovořit“ o důležitých funkčních vlastnostech produktu a jak se liší od konkurenčních výrobků.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Produktová fotografie se využívá například v brožurkách, na internetových stránkách on-line obchodů, v periodikách, stejně jako v katalozích a uměleckých albech, pohlednicích, posterech a plakátech, atd. Velká část lidí se prý rozhoduje na základě vizuální informace. V mnoha případech je obrázek v brožuře, katalogu nebo na plakátu pro klienta nebo zákazníka jednou z mála příležitostí, jak posoudit všechny výhody zobrazovaného objektu. Zákazník pouze podle fotografií učiní určité závěry, které později ovlivní jeho rozhodování o uzavření obchodu.

Technika[editovat | editovat zdroj]

Pokud je to nutné, musí fotograf využít další zařízení a speciální nástroje - speciální stůl, makroobjektiv, polarizační filtry, bezestínový box, různé zdroje světla nebo barevná pozadí. Při fotografování by fotograf měl odstranit zbytečné odlesky a odrazy, zdůraznit objem, hloubku, a strukturu povrchu objektu. Samozřejmostí je správné vyvážení barev a vyvážení bílé, musí být vzata do úvahy celá řada otázek, aby bylo dosaženo co nejpřesvědčivějších obrazových výsledků.

Estetika[editovat | editovat zdroj]

Mnoho fotografovaných produktů, jako jsou například lednička, žárovka nebo mechanické části strojů samy o sobě nejsou pozoruhodné nebo jsou méně atraktivní, dosahuje se estetické fotografické reprezentace často zajímavým osvícením s kreativními stíny, zajímavou perspektivou a případně pozoruhodnými doplňky nebo dekoracemi.

Přitom svou roli hraje cílová skupina, pro kterou je fotografie určena a hraje zásadní roli. Při fotografování pro odborníky do odborného časopisu, katalogu nebo pro encyklopedii (například jako je Wikipedie) obecně nemá smysl mít sugestivně a přesvědčivě působící snímek, ale má spíše poskytovat faktické informace. Přechod od dokumentární informativní fotografie k produktové emotivní fotografii (případně výtvarné fotografii (zátiší) je postupný a záleží na divákovi a účelu.

Zvláštní oblastí produktové fotografie je takzvaný „foodstyling“, neboli fotografie potravin. Specialista v tomto oboru se věnuje komerční fotografii jídla v nejpříznivějším osvětlení. Neatraktivní organické potraviny bývají často nahrazovány plastovými nebo voskovými náhražkami. Potraviny jsou ošetřovány speciálními prostředky a laky, které jim přidávají bohatost a lesk, jsou nahrazovány kapalinami podobného vzhledu, aby snímek nejlépe vypovídal o jejich kvalitách. To je také důvod, proč amatérští fotografové nemohou tak snadno dosáhnout tak úspěšných a "chutných" fotografií jídla, jako jsou například publikovány ve specializovaných knihách a časopisech.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Axel Larg, Jane Wood: Moderne Produktfotografie. Laterna Magica, München 1999, ISBN 3-87467-751-6
  • Roger Hicks, Frances Schultz: Produktfotografie. Motiv, Gestaltung, Licht. Laterna Magica, München 1999, ISBN 3-87467-695-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]