Prezident Polska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prezident Polské republiky
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
Vlajka prezidenta Polské republiky

Úřadující
Andrzej Duda

od 6. srpna 2015

SídloPrezidentský palác
NominujePrezidentské volby
Funkční období5 let, 2 po sobě jdoucí období
První ve funkciGabriel Narutowicz
od 11. prosince 1922
Webová stránkawww.prezydent.pl

Seznam prezidentů republiky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prezident Polska je hlavou Polské republiky. Jeho pravomoci a úlohu definuje Ústava Polské republiky. Podle ní je prezident hlavou polského státu, nejvyšším reprezentantem Polska a garantem kontinuity vlády. Za tímto účelem vlastní rozsáhlé pravomoci, které jsou mnohem rozsáhlejší než u jeho spíše ceremoniálně definovaných kolegů z ostatních států střední Evropy, jako jsou Česká republika, Rakousko nebo Německo.

Pravomoci prezidenta[editovat | editovat zdroj]

Prezident je formální hlavou výkonné moci, reprezentuje polské zájmy na mezinárodní scéně a je zodpovědný za bezpečnost státu. Vyhlašuje volby do Sejmu i Senátu a za mimořádných okolností může obě komory rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Může též vyhlásit celonárodní referendum o významných otázkách. Má volnou ruku ve výběru premiéra (zpravidla ji však nevyužívá) a může předkládat návrhy nebo dotazy k Ústavnímu soudu. Má právo vetovat zákony, jeho veto však může být přehlasováno alespoň třemi pětinami přítomných poslanců Sejmu, je-li přítomna alespoň polovina celého sboru.

Volba prezidenta[editovat | editovat zdroj]

Podle Ústavy je prezident v Polsku volen přímo občany Polské republiky staršími 18 let. Kandidátem na prezidenta se může stát kterýkoliv občan Polska, který má právo volit do parlamentu a je starší 35 let. Podmínkou k tomu, aby se zúčastnil boje o prezidentský post, je předložení seznamu alespoň 100 000 podpisů na podporu jeho kandidatury. Vítězem voleb se stává ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud nikdo z kandidátů není zvolen v prvním kole, proběhne do 14 dnů kolo druhé, v němž se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z předchozího kola. Vítězem se pak stane ten kandidát, který ve druhém kole dosáhne nadpoloviční většiny hlasů.

Úřad prozatímního prezidenta[editovat | editovat zdroj]

Není-li funkce prezidenta Polska obsazena, například po rezignaci, odvolání, v důsledku zdravotní nezpůsobilosti, smrti, zastává úřad prozatímního prezidenta maršálek Sejmu, a to až do zvolení nového prezidenta ve volbách konaných nejpozději do dvou měsíců od jejich vyhlášení. Ty musí prozatímní prezident vyhlásit do dvou týdnů od příchodu do funkce.[1] Pokud je neschopen výkonu úřadu, pak tento přechází na předsedu Senátu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVÁK, Martin. Co dál? Šokované Polsko musí volit prezidenta do 74 dnů. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2010-04-10 [cit. 2022-09-12]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]