Preobraženskaja ploščaď (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Preobraženskaja ploščaď
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik31. prosinec 1965[1]
LinkySokolničeskaja
Technické informace
Počet nástupišť1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Preobraženskaja ploščaď (Преображе́нская пло́щадь) je stanice moskevského metra. Pojmenována je podle stejnojmenného náměstí.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Preobraženskaja ploščaď se nachází ve východní částí Sokolničeské linky, je to mělce založená (8 m hluboko) hloubená pilířová stanice s ostrovním nástupištěm. Z něj vedou dva výstupy po pevných schodištích do dvou podpovrchových, mělce založených, vestibulů.

V prostoru nástupiště je výzdoba oproti stanicím z 50. let 20. století velmi strohá; sloupy obkládá zelený mramor, na stěny za nástupištěm byly použity dlaždice bílé a zelené barvy. Na podlahu byla užita šedá a červená žula. Ve stanici nejsou umístěna žádná umělecká díla.

Historický vývoj[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 31. prosince 1965, jako součást prodloužení Sokolničeské linky o úsek SokolnikiPreobraženskaja ploščaď s pouhou jednou stanicí. Na mezistaničním úseku se nachází betonový most přes říčku Jauzu. Do roku 1990 plnila Preobraženskaja ploščaď funkci konečné, poté byla linka prodloužena o další dvě stanice dále na východní okraj Moskvy. V souvislosti s prodloužením byly také zrušeny i kolejové přejezdy, které se nacházely nedaleko za stanicí a umožňovaly obracení vlaků. Od prosince 2009 do března 2010 proběhla rekonstrukce stěn.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Преображенская Площадь [online]. [cit. 2016-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-07. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Bulvar Rokossovskogo Metro v MoskvěSokolničeskaja směr Kommunarka
Čerkizovskaja Preobraženskaja ploščaď Sokolniki
Bulvar Rokossovskogo Čerkizovskaja Preobraženskaja ploščaďSokolniki KrasnoselskajaKomsomolskaja Krasnyje vorotaČistyje prudy Lubjanka Ochotnyj rjad Biblioteka imeni Lenina KropotkinskajaPark Kultury FrunzenskajaSportivnaja Vorobjovy goryUniversitetProspekt Vernadskogo Jugo-ZapadnajaTroparjovoRumjancevoSalarjevoFilatov LugProkšino OlchovajaKommunarka