Průrva Ploučnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Průrva Ploučnice
Průrva Ploučnice je oblíbenou vodáckou atrakcí
Průrva Ploučnice je oblíbenou vodáckou atrakcí

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Identifikátory
Kód památky12823/5-5826 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tunel

Průrva Ploučnice (zvaná též Pekelný jícen, Hromová rána či Čertova díra) je umělý vodní tunel, kterým protéká řeka Ploučnice. Nachází se v okrese Česká Lípa mezi Stráží pod Ralskem a Novinami pod Ralskem v Ralské pahorkatině. Při dostatečně vysoké hladině vody je využívána vodáky.

Popis místa[editovat | editovat zdroj]

Říčka, která přitéká od Stráže mezi loukami, zde vtéká do soutěsky mezi strmými pískovcovými stěnami. Asi po 50 metrech se stáčí vpravo a vtéká do prvního tunelu, dlouhého asi 13 metrů. Poté se asi na 10 metrů vynoří na povrch v rokli a pokračuje druhou, 41 metrů dlouhou chodbou. Tunely byly zhotoveny ručně krumpáčem a mají výšku i šířku 3,5–4 m. Ve stěnách jsou patrné otvory sloužící k zapuštění pěti dřevěných jezů a uzávěr. Na konci padá voda asi metrovým stupněm do tůně pod skalní stěnou.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Pravděpodobně v 16. století se uskutečnil pokus o stavbu vodní nádrže sloužící k pohonu železného hamru v Novinách pod Ralskem. Koryto Ploučnice bylo přehrazeno sypanou zemní hrází a řeka byla svedena do rozšířené skalní rokle zvané Pekelný jícen. Tunel skalním masivem prorazili primitivním způsobem, jen krumpáči a lopatami.[1] Okolní skály, tvořené pískovci svrchního turonu, však dobře propouští vodu, proto se nádrž nikdy nenaplnila a vodu do hamru museli přivádět náhonem od Stráže. Z hamru pod přepadem se nedochovalo nic. Na jeho místě pak stávala budova mechanické přádelny, ale ani ta již neexistuje.[2]

Jiné využití[editovat | editovat zdroj]

V 19. století tudy místní mlynář vozil při světle loučí návštěvníky, které toto vodní dílo uchvátilo. Nyní je místo známé především mezi vodáky, jimž splouvání Ploučnice zpestřuje.

Průrvu mohou spatřit turisté i dnes, a to z červeně značené trasy vedoucí od Stráže na vrchol hory Ralsko a do Mimoně. Po nedaleké silnici přes obec Noviny vedou cyklotrasy č. 241 a 3007.[3]

Filmaři zdejší lokalitu využili při natáčení pohádkových filmů Z pekla štěstí 2[4] a Princezna a písař.


Později se stala oblíbeným místem turistů jakož to skokánek kvůli větší hloubce přímo pod výtokem z Průrvy. Ovšem hloubka se podle hladiny řeky měří proto se skákat z Průrvy nedoporučuje.

Chráněná památka[editovat | editovat zdroj]

Průrva Ploučnice byla 17. prosince 1997 prohlášena Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RŮŽIČKA, Jiří. Českolipsko do kapsy. [s.l.]: KMa, s.r.o, 2007. ISBN 978-80-7309-488-1. Kapitola Průrva Ploučnice, s. 127. 
  2. TOUŠLOVÁ, Iveta; PODHORSKÝ, Marek; MARŠÁL, Josef. Toulavá kamera 2. Praha: freytag&berndt, 2005. ISBN 80-7316-233-4. Kapitola Průrva Ploučnice, s. 98. 
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s. r. o., 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 
  4. Michael Polák. Českolipsko jako pohádková země. Kde se natáčelo?. Českolipský deník [online]. 2013-12-25 [cit. 2013-12-26]. Dostupné online. 
  5. Českolipsko do kapsy , str. 129

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]