Prátr (zábavní park)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prátr
Poloha
AdresaVídeň, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obří kolo v Prátru

Prátr (německy Wurstelprater) je největší vídeňský zábavní park. Rozkládá se ve vídeňském 2. okrese poblíž náměstí Praterstern, v severozápadní části rekreačního parku Prátr, jehož jméno v češtině přejal (v němčině se park jmenuje Wiener Prater). Dominantou zábavního parku je známé Obří kolo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky parku sahají do období vlády osvícenského panovníka Josefa II., který Prátr, jenž do té doby sloužil jako císařská honitba, prohlásil 7. dubna 1766 za veřejně přístupný prostor, který má sloužit pro zábavu veřejnosti,[1] a povolil zde zřídit kavárny a občerstvení. Místo získalo rychle širší oblibu a záhy se zde objevily první stánky s občerstvením a kuželníky a zrodil se Wurstelprater. Jeho jméno pochází od populární komické postavy lidového divadla Hanswursta.

Atrakce[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější atrakcí je Obří kolo Riesenrad z roku 1897, které bylo postaveno před 50. výročím nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Stojí u vchodu do parku, je jedním ze symbolů města a nejstarší atrakcí svého druhu na světě. Na konci 2. světové války je sice postihl požár, který zničil hnací ústrojí i kabiny, ale po válce bylo opraveno a 25. května 1947 opětovně uvedeno do provozu, ač již jen s polovinou kabin.

K dalším atrakcím lunaparku patří autodromy, rozličné kolotoče, střelnice, horské dráhy, strašidelné hrady či kabinet voskových figurín. Kromě pouťových atrakcí nabízí park i celou řadu vyhlášených tradičních vídeňských hospůdek a restaurací (například Schweizerhaus či Walfisch) a obchůdků s upomínkovými předměty.

Maskotem zábavního parku je 9 m vysoká socha Číňana Calafatiho, která stojí nedaleko Obřího kola.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Zábavní park Prátr je snadno k dosažení linkami U1 a U2 vídeňského metra, stanice Praterstern, která je propojena s nádražím Vídeň Praterstern, kam lze dojet vlakem z Brna či z Prahy. Je zde i parkoviště pro automobily.

Prátr v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Lunapark Prátr je jedním z míst, kde se odehrává část děje seriálů o Kačence a strašidlech.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. History - Wiener Prater [online]. Praterservice.at [cit. 2013-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-07. 
  2. ČSFD

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]