Práče (Záběhlice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Práče
Pohled na Práče od jihu. V pozadí sídliště Zahradní Město-východ
Pohled na Práče od jihu. V pozadí sídliště Zahradní Město-východ
Lokalita
Městská částPraha 10
ObvodPraha 10
ObecPraha
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíZáběhlice
Práče
Práče
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Práče jsou historická osada na katastrálním území pražských Záběhlic, při Botiči mezi Hostivaří a Záběhlicemi, v blízkosti sídliště Zahradní Město.

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Práčský zámeček

Počátkem 20. století čítala asi 20 domovních čísel. Jádrem osady je zámek Práče, býval tam též pivovar, mlýn a hospodářský dvůr. Rybníček (nádrž na mlýnském náhonu) a zámecký park byly do roku 2006 veřejnosti přístupné, nyní jsou uzavřené. Zámek se nachází východně od práčské návsi, západně se nachází areál s budovou bývalého mlýna v jižní části a bývalého pivovaru v severní části. V areálu mlýna a pivovaru sídlí podnik Lesy hlavního města Prahy. Pivovar byl v provozu do roku 1936, část pivovaru s hvozdem byla zbořena někdy koncem 80. let 20. století.[1] Severně, při Práčské ulici, osamoceně stojí klasicistní sýpka a vedle ní výklenková kaplička se sochou svatého Jana Nepomuckého.

Ves a tvrz[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší písemné záznamy o vsi Práče jsou z roku 1352. V předhusitské době patřila ves staroměstským měšťanům, později klášteru augustiniánů na Karlově[zdroj?], ten ji roku 1407 vyměnil s pražským měšťanem Kašparem Čotrem za tehovské panství u Říčan. V tomtéž roce je zmiňována i tvrz. Roku 1420 zabrali Práče pražané a prodali staroměstskému písaři Mikuláši Hupmolcovi. V roce 1443 práčskou tvrz dobyli Hynek Ptáček z Pirkštejna a Jan Čabelický. Dne 20. března 1444 byla tvrz vypálena, ale pak obnovena. Roku 1592 je uváděna jako pustá a poničená.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Práče, mistopis.eu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]