Pověta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Powiat)
Powiaty v Polsku

Powiat je polský termín označující jednotku místní územní správy druhého stupně, obdobu českého okresu. V průběhu historie se obsah a definice termínu měnila. Podle současného rozdělení z roku 1998 je v Polsku 380 okresů včetně městských. Termín byl jako pavietas užíván v historii také v Litvě.

Význam názvu a etymologie[editovat | editovat zdroj]

Polský powiat je překládán jako okres,[1] jemuž je adekvátní. V minulosti, na konci 19. století, byl překládán jako povět čili okrsek, okres.[2]

Název litevských pavietas byl do češtiny na konci 19. století překládán jako pověta nebo povět čili župa,[3][4] jelikož byl územně podobný spíše dnešním krajům.

Polské powiat souvisí s polským slovem wiec související také se praslovanským větiti – rokovat → větje sněm, srov. se slovem sovět.[zdroj⁠?]

Litevské pavietas se skládá z předpony pa- a podstatného jména vieta (čili u + místo).[zdroj⁠?] Inspirován byl termín polským powiat.[zdroj⁠?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Polsko[editovat | editovat zdroj]

V Polsku tato jednotka vznikla v 15. století v Království polském, kdy právo okresů (powiatů) získala kastelánství: města nebo hrady, které měly svého kastelána. Hlavou powiatu se stal starosta, volený místním sněmem šlechticů.

Dále tato územní jednotka platila v Republice obou národů, kde byla podřazena vojvodstvím a měla volené úřednictvo. V letech 19751998 byly powiaty v Polsku zrušeny a třístupňový administrační systém byl převeden na dvoustupňový (vojvodství – gmina). Od 5. ledna roku 1999 se podle polského zákona ze dne 5. června 1998[5] platnost tohoto typu územně-administrativního dělení obnovila v rámci nově vytvořeného systému: vojvodství (NUTS 2) > powiat (NUTS 4) > gmina (NUTS 5).

Reformou z roku 1998 bylo zřízeno 379 okresů (powiatů), z toho 65 městských a 314 zemských. Podle Nomenklatury územních statistických jednotek v EU odpovídá Polsko NUTS:PL úrovni NUTS 4. Velká města za určitých podmínek získávají status městských okresů.

Litva[editovat | editovat zdroj]

Litevský historický termín pavietas inspirovaný polským termínem v 16. století v Litvě označoval územní jednotku adekvátní dnešnímu apskritis čili českému pojmu kraj. V Litvě byla tato jednotka platná od druhé poloviny 16. století až do 18. století.

Za Lublinské unie byly pověty (pavietas, pl. pavietai) zavedeny i v Litvě, kde ale odpovídaly zhruba dnešnímu pojmu apskritis čili kraj. Nadřazená jednotka administrativního územního dělení byla vajvadija[p 1]. Kaunaská pověta (Kauno pavietas) ale byla zmiňována již v roce 1486, po obnovení kaunaského hradu (ještě před tím bylo od roku 1398 kaunaské starostenství[6]).

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lingea slovník, powiat
  2. František Štěpán Kott: Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický, 1878–1893 heslo Povět
  3. František Štěpán Kott: Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický, 1878–1893 heslo Pověta
  4. František Štěpán Kott: Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický, 1878–1893 heslo Povět
  5. Zákon o územně administrativním dělení Polska (polsky)
  6. článek o Kaunaské povětě (litevsky). www.mokslai.lt [online]. [cit. 2009-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-28. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]