Pow R. Toc H.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pow R. Toc H.
Skladba od Pink Floyd
Z albaThe Piper at the Gates of Dawn
Vydáno4. srpna 1967
Nahránoúnor – červen 1967
Žánrpsychedelický rock, experimentální rock, instrumentální rock, space rock
Délka4:26
VydavatelstvíColumbia/EMI (UK)
Tower/Capitol (US)
ProducentNorman Smith
SkladatelSyd Barrett, Roger Waters, Rick Wright, Nick Mason
The Piper at the Gates of Dawn chronologicky
Flaming
(4)
„Pow R. Toc H.“ Take Up Thy Stethoscope and Walk
(6)

Pow R. Toc H.“ je skladba britské rockové skupiny Pink Floyd, která byla v srpnu 1967 vydána na jejich debutovém albu The Piper at the Gates of Dawn. Tato instrumentální skladba s vokálními efekty, na jejíž tvorbě se podíleli všichni tehdejší členové skupiny, je řazena do žánrů psychedelického, experimentálního, instrumentálního a space rocku.[1]

Kompozice[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o experimentální skladbu, v jejíž větší části je dominantním nástrojem klavír, kterému ve velké míře sekundují nejrůznější vokální efekty. Výraz „Toc H.“ označoval v kódu armádních signalistů zkratku „TH“, což bylo označení pro Talbot House, klub, kde důstojníci i mužstvo si byli rovni. Ten se později stal mezidenominační křesťanskou společenskou organizací.

Podle bubeníka Nicka Masona sledovali členové Pink Floyd ve vedlejším studiu skupinu The Beatles, která nahrávala píseň „Lovely Rita“ z alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.[2] Právě ve skladbě „Pow R. Toc H.“, která byla nahrávána ve stejné době, jsou použity podobně znějící efekty a zvuky.

Živé a alternativní verze[editovat | editovat zdroj]

První doložený koncert, v jehož setlistu se nacházela „Pow R. Toc H.“, odehráli Pink Floyd 14. října 1966 ve londýnském kostele Všech svatých, jednalo se o benefiční koncert pro London Free School.[3] Délka živého provedení přesahovala i 11 minut, neboť doprostřed skladby byla vložena dlouhá improvizovaná instrumentální pasáž. V roce 1969 byla píseň přejmenována na „The Pink Jungle“ a stala se součástí suity „The Journey“ z tematických koncertů The Man and the Journey.[4] Zřejmě naposledy zazněla „Pow R. Toc H.“ na vystoupení 1. listopadu 1969 v Manchesteru.[5]

Původní verze nahraná pro album The Piper at the Gates of Dawn má délku 4 minuty a 26 sekund. Nepočítaje zařazení tohoto alba do různých box setů, nebyla skladba „Pow R. Toc H.“ vydána na žádném kompilačním albu.

Původní sestava[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCHAFFNER, Nicholas. Saucerful of secrets: the Pink Floyd odyssey. Dell: [s.n.], 1992. Dostupné online. ISBN 0385306849. S. 66. (anglicky) 
  2. MASON, Nick. Pink Floyd: Od založení do současnosti. Překlad Ondřej Duha. Praha: BB/art, 2007. ISBN 978-80-7381-111-2. S. 81. 
  3. POVEY, Glenn. Echoes: Úplná historie Pink Floyd. Překlad Ondřej Skoupý. Praha: Volvox Globator, 2009. ISBN 978-80-7207-730-4. S. 48. [Dále jen Povey.]
  4. Povey, s. 107.
  5. Povey, s. 115.