Povodeň v Česku (2009)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Povodeň v Česku (2009)
Druh událostipovodeň
StátČeskoČesko Česko
MístoStřední Evropa
Datum23. června4. července 2009
Zemřelých14
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Povodeň v Česku roce 2009 následovala po sérii vytrvalých dešťů a bouřek nad střední Evropou a stala se třetí nejhorší katastrofou v novodobé historii České republiky. Povodeň probíhala mezi 23. červnem až 4. červencem 2009, a vyžádala si 14 lidských životů a škody přesahující 5,6 miliard korun.[1] Povodeň odstartovala nad jižními Čechami a postupně zasáhla většinu území České republiky. Povodeň způsobila tlaková níže se středem nad Balkánským poloostrovem, po jejímž okraji proudil teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu, která způsobila vysoké srážkové úhrny.

Povodně v téže době působily problémy a vyžádaly si materiální škody a oběti v Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Průběh povodně[editovat | editovat zdroj]

Povodeň v Novém Jičíně

V pondělí 22. června meteorologové varovali před silným deštěm, který může zvedat hladiny zejména menších řek. V úterý 23. června ráno vytrvalý déšť zvedl hladiny jihočeských řek. Říčka Černá v Líčově na Českokrumlovsku vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity. Ještě ten den v podvečer hladiny jihočeských řek postupně kulminovaly. Před 17. hodinou byl v kraji vyhlášen 3. povodňový stupeň na pěti místech. 24. června vytrvalý déšť pokračoval a zpomalil tak pokles hladin řek. Na východě Česka během 24. června hladiny řek stoupaly, večer pak bylo oznámeno, že si záplavy večer v Novém Jičíně vyžádaly život jedné ženy.[2]

Vltava v Praze v úterý 30. června

25. června meteorologové varovali před deštěm a povodněmi hlavně na jihu a východě Česka, během dne pak policie potvrdila šest obětí na Novojičínsku. V pátek 26. června se kvůli vysoké hladině Vltavy uzavřela pražská Čertovka. Večerní bouře a přívalové deště pak působily problémy na jihu Čech, velká voda zde zasáhla 17 obcí. Hasiči přes noc zachránili 64 a evakuovali 150 osob. V dalších dnech pak povodně trápily hlavně jih Čech ale i Vysočinu.[3] Zvýšená hladina byla hlášená i na Vltavě v Praze. Na začátku července pak povodně postupně ustupovaly a situace se stabilizovala.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Následkem vytrvalých povodní zemřelo 14 lidí. Desítky domů bylo poškozených a škody byly vyčísleny na téměř 6 miliard korun.[1] Nejvíce byly postiženy hlavně jižní a východní Čechy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Škody po povodních přesáhnou 5,6 miliardy korun. dumfinanci.cz [online]. 2009-06-29 [cit. 2024-02-15]. Dostupné online. 
  2. PAVELEK, Ivan; KNESL, Adam. Ničila a zabíjela. Blesková povodeň před 10 lety změnila Novojičínsko [online]. Novojičínský Deník, 2019-06-27 [cit. 2024-02-15]. Dostupné online. 
  3. ČTK, Čeněk Třeček, Barbora Říhová, Lucie Formáčková, Petr Ježek, Ondřej Černý. Děčínsko zasáhla blesková povodeň, evakuovat pomáhal vrtulník. iDNES.cz [online]. 2009-07-04 [cit. 2024-02-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]