Potosí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Potosi)
Další významy jsou uvedeny na stránce Potosí (rozcestník).
Potosí
Letecký pohled na město
Letecký pohled na město
Potosí – znak
znak
Potosí – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška3900–4070[1] m n. m.
StátBolívieBolívie Bolívie
DepartementPotosí
ProvincieTomás Frías
Potosí
Potosí
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha53 km²
Počet obyvatel170 230 (2011)
Hustota zalidnění3 211,9 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iv, vi
Odkaz420 (anglicky)
Zařazení1987 (11. zasedání)
Správa
StarostaRené Joaquino
Oficiální webwww.ci-lapaz.gov.bo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Potosí, dříve známé také jako Villa Imperial de Potosí, je město na jihu Bolívie, hlavní město stejnojmenného departementu a provincie Tomás Frías. Rozkládá se na úbočí pověstmi opředené hory Cerro Rico (španělsky „bohatý vrch“, kečuánsky Sumac Orcko „krásná hora“), v níž fungoval největší stříbrný důl na světě.

V roce 2011 žilo v Potosí 170 230 obyvatel. Jeho průměrná nadmořská výška činí 3900 m n. m., což z něj činí druhé nejvýše položené velkoměsto (nad 100 000 obyvatel) na světě po bolivijském sídle El Alto, které však tvoří předměstí níže položeného La Paz.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Město založili Španělé roku 1545 v nově vzniklém místokrálovství Peru a díky stříbrnému bohatství začalo extrémním tempem růst; podle sčítání místokrále Francisca de Toledo zde již v roce 1573 žilo 120 000 lidí, z toho zhruba dvě třetiny tvořily domorodé národy. O půlstoletí později se město velikostí vyrovnalo Seville a byly zde stavěny opulentní kostely a další stavby. Sláva Potosí, které dodávalo značnou část příjmů španělské imperiální pokladny, se velmi rychle šířila: zmiňuje se o něm i Miguel de Cervantes v Donu Quijotovi a v hovorové španělštině se výraz potosí stal synonymem neobyčejného bohatství.[2]

Potosí a Cerro Rico na britské rytině, 1715

Po vrcholu v 17. století se však Potosí následkem vyčerpávání zásob stříbra a tvrdého vykořisťování horníků (zejména z řad Indiánů) začalo opět postupně vylidňovat, přestože místo skomírajících Indiánů sem byli španělskými kolonisty dodáváni černošští otroci.

V roce 1776 bylo Potosí i celé tzv. Horní Peru přičleněno k nově ustavenému místokrálovství Río de la Plata se sídlem v Buenos Aires. Vytěžené stříbro už tedy nadále nebylo dováženo do Evropy oklikou přes Peru a Panamu, nýbrž právě přes budoucí hlavní město Argentiny, pro něž koncem 18. století představovalo hlavní zdroj příjmů, ovšem pouze do doby válek o nezávislost na počátku 19. století.[3]

V roce 1825 se město stalo součástí nezávislé Bolívie, ovšem už s pouhými 8000 obyvateli, necelou desetinou někdejší velikosti. Před vylidněním bylo zachráněno novými cínovými doly v polovině 19. století a turismem koncem 20. století. V roce 1987 bylo město zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO, roku 2014 na seznam světového dědictví v ohrožení.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Potosí : información útil. www.potosi.com.bo [online]. [cit. 2013-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-06-29. 
  2. Diccionario de RAE, heslo potosí
  3. CHALUPA, Jiří: Dějiny Argentiny, Uruguaye, Chile. Praha : NLN, 1999, s. 89.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Pohled na město (2007) – v pozadí Cerro Rico
Pohled na město (2007) – v pozadí Cerro Rico