Poslové míru OSN

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poslové míru OSN (anglicky United Nations Messengers of Peace) je titul, který uděluje Organizace spojených národů „vynikajícím jednotlivcům pečlivě vybraným z oblasti umění, hudby, literatury a sportu, kteří souhlasili pomoct soustředit světovou pozornost na práci Spojených národů“.

Poslové jsou vybráni nejprve na dobu 3 let, i když tři ze současných 12 poslů – Michael Douglas, Elie Wiesel a Jane Goodallová slouží víc než 10 let.

Koncept poslů míru byl připojen v roce 1998 jako hlavní dodatek k systému vyslanců dobré vůle OSN a čestných vyslanců, které vybírají různé agentury OSN od roku 1954, kdy UNICEF jmenovala Dannyho Kaye prvním vyslancem dobré vůle.

Zatímco vyslanci dobré vůle a čestní vyslanci propagují práci příslušné agentury OSN, poslové míru mají propagovat práci OSN obecně a jsou jmenováni přímo generálním tajemníkem OSN.

V seznamu poslů míru OSN je uveden také herec Edward Norton, který byl v roce 2010 jmenován vyslancem dobré vůle pro biodiverzitu. Je v tomto směru výjimkou proto, že byl jmenován do této role jako první v historii rovněž generálním tajemníkem OSN.[1]

Seznam poslů míru[editovat | editovat zdroj]

Řazeno podle data uvedení, případně podle abecedy.

Bývalí poslové[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku United Nations Messengers of Peace na anglické Wikipedii.

  1. Edward Norton : Messengers of Peace [online]. United Nations [cit. 2014-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-19. 
  2. George Clooney se vzdal funkce posla míru OSN. Novinky.cz [online]. 2014-05-03 [cit. 2014-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-05-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]