Posibilianismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Possibilianismus je filozofií, která odmítá různá tvrzení tradičního teismu i pozice jistoty v nekompromisním ateismu ve prospěch střední cesty zaměřené na prozkoumávání různých možností.[1][2][3][4][5] Termín byl poprvé definován neurobiologem Davidem Eaglemanem ve vztahu k jeho knize Sum: Forty Tales from the Afterlives.[6] Na otázku, jestli je ateista nebo věřící člověk odpověděl: "Sám sebe nazývám posibilianem: Jsem otevřený… teoriím, které zatím nemáme jak ověřit."[6] V pozdějším interview s New York Times Eagleman definici rozšířil:

"Naše neznalost Vesmíru je příliš obrovská, abychom se zavázali k ateismu, ale i tak toho víme příliš na to, abychom se zavázali nějakému konkrétnímu náboženství. Třetí pozice, agnosticismus, je často nudným postojem, ve kterém člověk prostě jen pochybuje, je-li jeho tradiční náboženský příběh (např. o vousatém pánovi, sedícím na mráčku) pravda nebo ne. Ale já doufám, že s Posibilianismem se definuje nová pozice — taková, která klade důraz na prozkoumávání nových, zatím neuvažovaných možností. Posibilianismus nemá problém s uvažováním mnohých myšlenek naráz; není to pozice, která by se hlásila k jakémukoliv konkrétnímu příběhu."[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Possibilianism na anglické Wikipedii.

  1. Beyond God and atheism: Why I am a possibilian, David Eagleman, New Scientist, Sep 27, 2010.
  2. Envisioning the Afterlife Archivováno 24. 11. 2010 na Wayback Machine., interview with David Eagleman on NPR's On Point, Feb 27, 2009.
  3. a b Stray questions for David Eagleman, New York Times Paper Cuts, July 10, 2009.
  4. Neuroscientist Imagines 40 Different Versions of the Afterlife, KPBS interview with David Eagleman, Mar 16, 2009.
  5. The Soul Seeker: A neuroscientist's search for the human essence, Texas Observer cover story, June 3, 2010.
  6. a b NPR Talk of the Nation: Interview with David Eagleman, Feb 17, 2009.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]