Porte des Lilas (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte des Lilas
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátFrancie
Město20. pařížský obvod a Paříž
Vznik1921
Linky3bis
11
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porte des Lilas je přestupní stanice pařížského metra na linkách 3bis a 11 na hranicích 19. a 20. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce Rue de Belleville, Boulevard Sérurier, Boulevard Mortier a Avenue Gambetta.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 27. listopadu 1921 jako součást vedlejší větve linky 3 ze stanice Gambetta. 28. dubna 1935 zde končila nově zřízená linka 11 ze stanice Châtelet. 17. února 1937 byla její konečná zrušena, neboť linka 11 pokračovala dále do stanice Mairie des Lilas.

Od 27. března 1971 je stanice součástí linky 3bis, která se stala samostatnou, když se oddělila od zbytku linky 3 poté, co byl otevřen úsek GambettaGallieni přes Porte de Bagnolet.

Předpokládá se dopravní propojení této stanice se stanicí Pré Saint-Gervais na lince 7bis a spojení těchto dvou linek do jedné. Obě stanice jsou ostatně už na toto spojení připravené včetně příslušných nástupišť, odboček a 770 metrů dlouhého tunelu. Spojnice mezi linkami se využilo jednou k testování vozů na pneumatikách (prototyp MP 51). Zato pro veřejnost uzavřené přestupní nástupiště našlo často uplatnění u filmařů, kteří zde mohou natáčet záběry v reálné a funkční stanici, aniž by bylo nutné zastavovat dopravu.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu brány, kterou vedla cesta do města Les Lilas, jež dnes tvoří předměstí Paříže. Brána byla jednou ze 17, které byly součástí opevnění Paříže vystavěné v polovině 19. století.

Stanice ve filmu[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte des Lilas (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Gambetta Metro v PařížiLinka 3bis směr Porte des Lilas
Saint-Fargeau Porte des Lilas
GambettaPelleportSaint-FargeauPorte des Lilas
← směr Châtelet Metro v PařížiLinka 11 směr Mairie des Lilas
Télégraphe Porte des Lilas Mairie des Lilas

ChâteletHôtel de VilleRambuteauArts et MétiersRépubliqueGoncourtBellevillePyrénéesJourdainPlace des FêtesTélégraphePorte des LilasMairie des Lilas