Porte de Charenton (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte de Charenton
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž, Charenton-le-Pont, Maisons-Alfort a Créteil
Vznik5. května 1931
Linky8
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porte de Charenton je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 8 ve 12. obvodu v Paříži. Nachází se pod Boulevardem Poniatowski. V roce 2012 bude do stanice prodloužena tramvajová linka T3 od stanice Porte d'Ivry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. května 1931, když sem byla prodloužena linka ze stanice Richelieu – Drouot. Až do 5. října 1942 sloužila jako konečná, než byla trať rozšířena do stanice Charenton – Écoles.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu staré brány („la porte“ = brána), kterou procházela cesta z Paříže do sousedního města Charenton-le-Pont. Jednalo se o císařskou silnici číslo 5, která vedla až do Ženevy.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte de Charenton (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Balard Metro v PařížiLinka 8 směr Pointe du Lac
Porte Dorée Porte de Charenton Liberté

BalardLourmelBoucicautFélix FaureCommerceLa Motte-Picquet – GrenelleÉcole MilitaireLa Tour-MaubourgInvalidesConcordeMadeleineOpéraRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueFilles du CalvaireSaint-Sébastian – FroissartChemin VertBastilleLedru-RollinFaidherbe – ChalignyReuilly – DiderotMontgalletDaumesnilMichel BizotPorte DoréePorte de CharentonLibertéCharenton – ÉcolesÉcole Vétérinaire de Maisons-AlfortMaisons-Alfort – StadeMaisons-Alfort – Les JuillottesCréteil – L'ÉchatCréteil – UniversitéCréteil – PréfecturePointe du Lac