Porte Maillot (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte Maillot
StátFrancie
MěstoPaříž, Puteaux, Neuilly-sur-Seine, Courbevoie, Saint-Mandé a Vincennes
Vznik15. listopadu 1936
Linky1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dveře instalované na nástupišti ve směru Château de Vincennes

Porte Maillot je stanice pařížského metra na lince 1 ležící na hranicích 16. a 17. obvodu v Paříži. Je z ní umožněn přestup na linku RER C. Stanice se nachází pod Place de la Porte Maillot mezi Avenue Charles de Gaulle v Neuilly-sur-Seine a Avenue de la Grande Armee v Paříži. Stanice byla původně konečnou linky 1 a je nejzápadnější stanicí linky 1 ve vnitřní Paříži.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní stanice Porte Maillot byla otevřena 19. července 1900 jako součást vůbec prvního úseku pařížského metra. Jednalo se o konečnou stanici, proto zde byla vybudována smyčka, aby se vlaky mohly snadno otáčet a vracet se zase zpět do města. Skládala se ze dvou tunelů, v každém z nich bylo centrální nástupiště a boční koleje. Byla umístěna pod Avenue de la Grande Armee.

V roce 1937 byla v důsledku prodloužení linky 1 do Pont de Neuilly stanice přemístěna pod náměstí, protože smyčka ve stanici neumožňovala další prodloužení linky. Dne 25. září 1988 byl zprovozněn přestup z linky 1 na linku RER C.

V roce 1992 byla stará stanice přestavěna jako kolejové depo a v roce 2007 přestavěna na dílny pro nové vozy MP 05 bez řidiče, které budou od roku 2010 jezdit na lince 1.

V rámci modernizace a přechodu na automatický provoz na lince 1 byla o víkendu 6. a 7. září 2008 rozšířena nástupiště. Stanice Porte Maillot byla první stanicí na lince 1, kde byly instalovány automatické dveře. Stalo se tak koncem roku 2008 na nástupišti ve směru na Château de Vincennes.

Název[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla pojmenována po bráně, která vedla do Bois de Boulogne. Původní název brány zněl Porte Mahiaulx, později Porte Mahiot až k současnému názvu.

Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Palais des Congrès.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má několik vchodů a východů:

  • Palais des Congrès
  • Boulevard Gouvion Saint-Cyr
  • Place de la Porte Maillot
  • Avenue de la Grande Armée
  • Avenue de Malakoff
  • Avenue Charles de Gaulle
  • Rue de Chartres

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

U stanice se nachází kongresový palác (Palais des Congrès), do kterého je přímý vstup z chodeb při přestupu mezi metrem a RER. Z blízkého parkoviště odjíždějí autobusy na letiště Beauvais.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte Maillot (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr La Défense Metro v PařížiLinka 1 směr Château de Vincennes
Les Sablons Porte Maillot Argentine

La DéfenseEsplanade de la DéfensePont de NeuillyLes SablonsPorte MaillotArgentineCharles de Gaulle – ÉtoileGeorge VFranklin D. RooseveltChamps-Élysées – ClemenceauConcordeTuileriesPalais Royal – Musée du LouvreLouvre – RivoliChâteletHôtel de VilleSaint-PaulBastilleGare de LyonReuilly – DiderotNationPorte de VincennesSaint-MandéBéraultChâteau de Vincennes