Portál:Česko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Portál:Česká republika)
Česká znak
Státní znak
Česká vlajka
Česká vlajka
Problémy s přehráváním? Nápověda.

Česko (plným názvem Česká republika) je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Sousedí na západě s Německem, na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem. Hlavním městem země je Praha. Rozkládá se na ploše 78 867 km, na území tří historických zemí (Čech, Moravyčásti Slezska). Současné administrativní se dělení čítá 14 samosprávných krajů.

Prvním doloženým státním útvarem na českém území byla v druhé polovině 9. století Velká Morava. Roku 1212 vzniklo České království, k němuž byla postupem času připojená další území, jejichž právní sounáležitost posvětil Karel IV. v roce 1348. Země Koruny české se v roce 1526 staly trvalou součástí Habsburských držav. Roku 1918 vzniklo spojením Zemí Koruny české a částí Horních Uher nezávislé Československo. Před vypuknutím druhé světové války byly Čechy a Morava anektovány nacistickým Německem. Po válce došlo k odsunu německého obyvatelstvapohraničních oblasti obnoveného státu. Komunistická strana vládla v tomto státě od roku 1948 do sametové revoluce v roce 1989. V roce 1993 zaniklo Československo. Česko je od roku 1999 členským státem NATO a od roku 2004 také Evropské unie.


Dějiny   Geografie   Společnost   Ekonomika   Kultura   Politika   Vzdělání   Doprava


Článek:
Obrázek:

Zbraslavský klášter (latinsky Aula Regia) byl cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav, založený nedaleko soutoku řek Vltavy a Mže (dnešní Berounky) králem Václavem II. Během své existence původně gotický konvent, na jehož půdě vznikla Zbraslavská kronika, prošel mnoha proměnami. Z velkolepého cisterciáckého opatství, jehož opati měli významný vliv na politiku Českého království, se výměnou vládnoucí dynastie a přesunem královského pohřebiště do katedrály sv. Víta stal klášterem druhořadého významu. Velké škody klášter utrpěl během husitských válek nebo útoku švédských vojsk za třicetileté války.

Barokní přestavba zdevastovaného klášterního areálu byla zastavena roku 1785 císařským dekretem Josefa II. o rušení klášterů, jež se nezabývaly vyučováním, pěstováním věd či péčí o nemocné. Zbraslavský klášter byl společně s dalšími osmi českými a moravskými cisterciáckými kláštery zrušen a všechny nemovitosti přešly do majetku náboženského fondu, který je poté rozprodal. Klášterní budovy byly využívány jako cukrovar, skladiště obilí, výrobna chemikálií a pivovar.

Česká republika – Rotunda sv. Jiří
Česká republika – Rotunda sv. Jiří

Česká republika – Rotunda svatého Jiří na hoře Říp.
Sídlo:
Biografie:

Jiřetín pod Jedlovou (původní a něm. název Sankt Georgenthal) je obec (dřívější město) na severní straně Lužických hor, v okrese Děčín, v Ústeckém kraji. Obec tvoří kromě městečka ještě osady Lesné, Rozhled a Jedlová. PSČ obce je 407 56 vyjma části Jedlová, která má PSČ 408 01. V roce 1587 byla Jiřetínu udělena císařem Rudolfem II. plná městská práva. V roce 1998 získala obec titul Vesnice roku.

Jiřetín leží v nadmořské výšce 458 m n. m. pod Křížovou horou (563 m n. m.), na kterou byla roku 1764 zřízena křížová cesta, a v roce 1796 kaple. V obci je od roku 1874 ženský klášter Kongregace dcer Božské lásky.

Na většinu území obce zasahuje CHKO Lužické hory. Jiřetín pod Jedlovou má statut městské památkové zóny od roku 1992. Poblíž obce se nachází zřícenina hradu Tolštejn a třetí nejvyšší vrchol Lužických hor Jedlová. Na západním okraji obce, u silnice směr Děčín, se nachází štola Jan Evangelista. Obec je významným střediskem zimních sportů.

Bedřich Smetana (2. března 1824 Litomyšl12. května 1884 Praha) byl významný český hudební skladatel období romantismu. Pocházel z poměrně zámožné sládkovské rodiny, ale od raného mládí se věnoval hudbě, zejména hře na klavír a kompozici. Po studiu u Josefa Proksche od roku 1847 působil v Praze jako koncertní klavírista a hudební pedagog, v letech 1856–61 pak jako dirigent a učitel hudby ve švédském Göteborgu. Po návratu do Prahy se mnohostranně zapojil do českého společenského a kulturního života, a to i jako hudební kritik, jako první kapelník Prozatímního divadla v letech 1866–74 a zejména jako operní skladatel. V padesáti letech zcela ohluchl, ale i po ztrátě sluchu dokázal složit řadu vrcholných děl. Jeho choroba se postupně zhoršovala a přešla v šílenství; zemřel v pražském ústavu pro choromyslné.

V duchu pozdního národního obrození celým svým dílem usiloval o vytvoření svébytného českého hudebního stylu na základě domácích i soudobých světových podnětů. Hlavním hudebním vzorem mu byl Franz Liszt. Svými osmi dokončenými operami různých žánrů položil základ českého repertoáru; největší popularity, a to i ve světě, dosáhla komická opera z venkovského prostředí Prodaná nevěsta, která je považována za prototyp české národní opery. Z dalších skladeb jsou nejznámější cyklus symfonických básní Má vlast a smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“, jež jsou zásadními příspěvky do vývoje těchto žánrů. Vedle toho napsal také četné klavírní skladby a sbory.


Historie a společnost:
Věda a kultura:
Historie:
Politika:
Ekonomika:
Viz také kategorie Dějiny Česka, Ekonomika Česka a Česká politika
Věda:
Kultura:
Sport:
Viz také kategorie Věda a technika v Česku a Česká kultura
Geografie:
Města:
Geomorfologie:
Chráněná území:
Vodstvo:
Viz také kategorii Geografie Česka
Územní členění:
Města:
Viz také kategorii Města v Česku


Nejlepší články:
Příbuzné portály:
Informace:
Biografie:

Josef DobrovskýHynek Krušina I. z LichtenburkaMatěj HlaváčekJindřich VII. LucemburskýJindřich z LichtenburkaPřemysl Otakar I.Přemysl Otakar II.Rajmund z LichtenburkaVáclav SkalníkBedřich SmetanaZdeněk SvěrákVáclav II.Václav III.Vilém z Rožmberka
Geografie:
HejniceJedlová (Lužické hory)JejkovJiřetín pod JedlovouLužické horyMořkovTanečniceTolštejnTřebíčVarnsdorf
Kultura a technika:
Kostel Navštívení Panny Marie (Lobendava)Kostel Nejsvětější Trojice (Fulnek)Kostel svatého Mikuláše (Mikulášovice)Kostel U Jákobova žebříkuMěstské divadlo BrnoMěstské divadlo Mladá BoleslavMuzeum LitovelSeznam kostelů v BrněPřehrada DesnáStaroměstský orlojŠkoda FeliciaTraktor (píseň)Ústecko-teplická dráhaZbraslavský klášterŽelezniční trať Frýdlant v Čechách – Heřmanice
Právo a dějiny:
Seznam prezidentských vet Václava HavlaSeznam prezidentských vet Václava KlauseNástup Lucemburků na český trůnInaugurační diplomyNejvyšší soud České republikyÚstava České republiky

Historické země:

 Morava Slezsko
Města:
 Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Hradec Králové Karlovy Vary Kladno Most Prostějov Třebíč Znojmo Kroměříž Vyškov Kadaň Český Krumlov •  Mariánské Lázně
Regiony:
Česká KanadaFrýdlantskoŠluknovskoTřebíčskoPražský hrad
Mezinárodní organizace:
 Organizace spojených národů Evropská unie •  Severoatlantická aliance

Historie:
 Československé opevnění Husitství •  Komunistický režim v Československu

Portál byl založen 13. prosince 2006.

Pokud víte o něčem, co by tento portál mohlo obohatit, neváhejte a editujte.
Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Česko}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.

Ostatní projekty:
Logo Wikimedia Commons Galerie Česko na Wikimedia Commons
Kniha České dějiny ve Wikiknihách
Téma Česko ve Wikicitátech