Portál:Čaj/Archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

září 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Nápoj zvaný zelený čaj (čínsky: 绿茶; pinyin: lǜchá; japonsky: 緑茶, rjokuča) je „pravým“ čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je populární v Číně, Tchaj-wanu, Hongkongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý.

Archeologické nálezy ukazují, že čaj se pije už téměř 5 000 let, a že Indie a Čína byly první dvě krajiny, kde se začaj pěstovat. Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení.

tudie z roku 2006 publikovaná 13. září v magazínu Journal of the American Medial Association uvádí, že: „Konzumace zeleného čaje je spojená se snížením úmrtnosti zapříčiněným rakovinou.“ (více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Nejvýše položená čajová plantáž v Indii.

zajímavosti[editovat zdroj]

  • ... první ledový čaj se podával na Světové výstavě v Saint Louis roku 1904?
  • ... Čajovník čínský může výjimečně dorůst až 30 metrové výšky?
  • ... největším producentem čaje je Indie?
  • ... zelený čaj neprochází oxidací?

dosud[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Čaj Darjeeling

Vynikající darjeelingy platí za šampaňské mezi čaji. Jejich nevtíravou, muškátovou chuť a nádhernou vůni má na svědomí jedinečná kombinace chladného, mlhavého podnebí, nadmořské výšky, srážek, terénu a kvality půdy a ovzduší. Většina zdejších čajovníkových keřů se pěstuje z čínských semen, čínských hybridů nebo křížených ásámských keřů. Čínský čajovník je odolnější vůči chladu a roste na výše položených plantážích severní části Dárdžilingu. Některým keřům se daří i na svazích ležících ve výšce nad 1830 m n. m. Množství srážek v nižších polohách na jihu zase vyhovuje čajovníku ásámskému. Sto dvě dárdžilingské zahrady produkují přibližně 16 500 tun čaje ročně. Sběračky (výhradně ženy) začínají otrhávat lístky brzy ráno a někdy se musí šplhat po terasovitých úbočích stoupajících vzhůru v úhlu 45°. Vlivem podnebí a vysokých nadmořských výšek keře nerostou po celý rok. Lístky se sbírají od dubna do října, kdy nastává doba vegetačního klidu. Nové letorosty začínají vyrážet opět v březnu po prvních jarních deštích. Druhý sběr probíhá v květnu a červnu. Monzuny, vanoucí od poloviny června do konce září, s sebou přinášejí celkem 24 525 – 43 275 mm srážek. Čaj vyrobený v tomto období obsahuje mnoho vlhkosti a má jen standardní kvalitu. Lístky se zpracovávají ortodoxní technologií, jsou hnědavé až černé, dobře svinuté, se spoustu zlatavého tipsu.

Podívejte se na Darjeeling (čaj)

foto měsíce[editovat zdroj]

Lü Yu - velký znalec čaje

zajímavosti[editovat zdroj]

  • ... čaj je druhý nejoblíbenější nápoj na světě a to hned po vodě?
  • ... čaj pochází z Číny?
  • ... čaj obsahuje kofein jako káva, avšak do těla ho uvolňuje pozvolna?
  • ... zelený čaj je zdravější než černý čaj?
  • ... označení čaj by mělo být používáno jen v případech, kdy byl nápoj připraven z čajových lístků?