Pornichet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pornichet
Městská mediotéka
Městská mediotéka
Pornichet – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–44 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionPays de la Loire
DepartementLoire-Atlantique
ArrondissementSaint-Nazaire
KantonLa Baule-Escoublac
Pornichet
Pornichet
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,67 km²
Počet obyvatel10 451 (2010)
Hustota zalidnění825 obyv./km²
Správa
StarostaRobert Belliot
Oficiální webwww.ville-pornichet.fr
E-mailmairie@mairie-pornichet.fr
PSČ44380
INSEE44132
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pornichet je francouzská obec v departementu Loire-Atlantique v regionu Pays de la Loire. Město je známé jako přímořské lázně.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Pornichet leží na pobřeží Atlantského oceánu a obklopují ho obce La Baule-Escoublac na severozápadě a Saint-Nazaire na východě.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Historie[editovat | editovat zdroj]

Archeologické nálezy rybářských háčků a opracovaných pazourků nedaleko města dokládají osídlení před 4000 lety. Stejně tak zde bylo osídlení Galy, neboť byly objeveny pozůstatky zpracování železa a bronzu. Z doby antiky se dochovaly ukázky hrnčířské činnosti.

Tak jako celý region, se i tato oblast stala v roce 851 součástí Bretaně a v roce 1532 byla připojena k Francii. V 15. století byla postavena kaple Saint-Sébastien, která byla poutním místem a roku 1782 se stala farním kostelem, ale po vybudování nového kostela Saint-Sébastien roku 1826 (vysvěcen 1868) zchátrala. V 18. století vzniklo opevnění. Během staletí bylo hlavní činností rybaření a obchod se solí.

Velký rozvoj salin nastal v polovině 19. století, kdy jich zde bylo asi 60 na 35 ha.

Kvůli izolovanosti vesnice byla v letech 1854-1855 vybudována železnice z Pornichetu do Saint-Nazaire. Nádraží bylo otevřeno v roce 1879 a první kasino zde vzniklo v roce 1884. Pornichet se rozvíjel jako přímořské lázně. V roce 1879 byla rovněž postavena kaple Sainte-Anne.

Dekretem z 9. dubna 1900 vznikla samostatná obec Pornichet s rozlohou 1249 ha a 1263 obyvateli. Došlo k vyčlenění z obcí Saint-Nazaire (1152 ha) a Escoublac (97 ha). Dne 20. května se konaly první volby, ve kterých byl starostou zvolen Charles Mercier.

V roce 1907 byl otevřen hippodrom. Dne 18. ledna 1914 byl založen Ninon tennis club de Pornichet, který je dodnes jedním z nejstarších tenisových klubů ve Francii.

Během první světové války bylo lázeňství omezeno a hotely sloužily jako lazarety pro raněné vojáky. Rovněž na jaře 1939 po vypuknutí španělské občanské války, zde pobývaly ženy a děti před svým odjezdem do táborů v Moisdon-la-Rivière a Juigné-des-Moutiers.

Během druhé světové války byly lázeňské domy a vily zabaveny pro potřeby německé armády. Vstup do města a na pláže byl pro civilisty oddělen betonovou zdí, která byla stržena až v roce 1946.

V roce 1979 byl vybudován nový přístav.

Partnerské obce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pornichet na francouzské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]