Pons z Tripolisu

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pons z Tripolisu
Úmrtí25. března 1137
Svatá země
PotomciRaimond II. z Tripolisu
OtecBertrand ze Saint-Gilles
MatkaHelena Burgundská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
otec Bernard z Tripolisu
matka Helena Burgundská
manželka Cecílie Francouzská
syn Raimond II. z Tripolisu
dcera Anežka

Pons z Tripolisu (latinsky Pontius, 10981137) byl tripolským hrabětem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn hraběte Bernarda z Toulouse a Heleny, dcery Oda Burgundského. Zřejmě roku 1112[1] se oženil s dcerou francouzského krále Filipa I., princeznou Cecílií, vdovou po galilejském knížeti Tankredovi. Tento sňatek pomohl k urovnání vztahů mezi normanskými a provensálskými křižáky, které byly rozostřeny již od dob obléhání Antiochie.

Roku 1118 Pons podpořil nového jeruzalémského krále Balduina II. a následujícího roku s ním táhl na pomoc antiochijskému regentovi Rogerovi ze Salerna zastavit muslimskou invazi Il-gházího. Roger však odmítl čekat na posily z Jeruzaléma a Tripolisu a vytáhl proti muslimům sám. V následné bitvě na Ager Sanguinis (latinsky na krvavém poli) byla antiochijská armáda zničena a normanští rytíři se z ní již nikdy nevzpamatovali.[2] Král a Pons poté zachránili alespoň samotnou Antiochii a Balduin II. se stal antiochijským regentem namísto padlého Rogera. Krátce poté byl ale Balduin II. Turky zajat.

V roce 1124, poté co byl král za výkupné ze zajetí propuštěn, Pons opět jeruzalémskou armádu podpořil při dobývání důležitého přístavního města Tyru. Následujícího roku byl hrabě mezi křižáckými vítězi z bitvy u Azazu. Roku 1131 však odmítl uznat nového jeruzalémského krále Fulka z Anjou. Stejně však jednali i ostatní křižáčtí vládci a Fulko vytáhl s vojskem na sever, aby se svými leníky vypořádal. V bitvě u Rugie porazil tripolského hraběte a vynutil si tak na něm omluvu za svou neposlušnost i lenní přísahu.

Roku 1137 do Tripolského hrabství vtrhla armáda z Damašku. Pons proti ní vytáhl, ale v bitvě s Turky padl. Jeho nástupcem na tripolském trůnu se stal syn Raimond, jako Raimond II. z Tripolisu.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pons of Tripoli na anglické Wikipedii.

  1. www.fmg.ac
  2. HROCHOVÁ, Věra. Křižáci v Levantě. Praha: Mladá fronta, 1975. S. 95. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Bernard
Znak z doby nástupu Hrabě z Tripolisu
Pons I.
11121137
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Raimond II.