Poloostrov Iveragh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pláž Rossbeigh

Poloostrov Iveragh (irsky Uíbh Ráthach) je největší irský poloostrov. Ve středu poloostrova je pohoří Macgillycuddy's Reeks. Nachází se zde také nejvyšší hora v Irsku Carrauntoohil.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Poloostrov Iveragh

Na severu poloostrova je záliv Dingle Bay a na jihu záliv Kenmare Bay. Poloostrov je celý velmi hornatý a většina hor je vysoká 500 m n. m. a výše, v horských údolích je mnoho jezer.[1]

Klima[editovat | editovat zdroj]

Poloostrov má velmi mnoho srážek, i na těch nejsušších místech naprší průměrně minimálně 1200 mm ročně. V horách i víc než 2400 mm ročně.[2]. Na Iveraghu je také nejteplejší místo Irska Valentia s průměrnou roční teplotou 11 °C. V průměru ve Valentii nasněží maximálně jednou za rok, nejnižší zimní teploty klesají jen těsně pod bod mrazu a nejvyšší letní teploty nepřesahují 20 °C.[3]

Města na poloostrově[editovat | editovat zdroj]

Ring of Kerry[editovat | editovat zdroj]

Na poloostrově je oblíbená turistická trasa Ring of Kerry. Je dlouhá 179 km a je kruhovitá, vede hlavně po pobřeží celého poloostrova Iveragh a od města Kenmare zasahuje do irského vnitrozemí až po město Killarney. Odtamtud zase vede zpátky do města Killorglin. Po této trase jezdí hlavně v létě velké množství vyhlídkových turistických autobusů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iveragh Peninsula na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.firtreemaps.com [online]. [cit. 2014-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-11-09. 
  2. http://www.wesleyjohnston.com/users/ireland/maps/island_rainfall.gif
  3. http://www.met.ie/climate-ireland/1981-2010/valentia.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]