Polka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o tanci. Další významy jsou uvedeny na stránce Polka (rozcestník).
Tanečníci polky, okolo roku 1840
Američtí krajané tančí polku na festivalu ve městě Ennis v Texasu (cca 2012)
Hra na housle, rok 1939
Problémy s přehráváním? Nápověda.

Polka je společenský tanec v 2/4 taktu, který vznikl okolo roku 1830Čechách. Stejným výrazem se označuje i hudební skladba v jeho rytmu.

Původ[editovat | editovat zdroj]

O vzniku polky není zcela jasno, podle národopisce Čeňka Zíbrta polku vymyslela k písni Strejček Nimra děvečka Anna Chadimová (později provdaná Slezáková, 1805–1884), rodačka z Petrovic u Sedlčan,[1] když sloužila v Kostelci nad Labem u měšťana Klášterského.[2] Podle jiných pramenů[zdroj?] jde ovšem pouze o velmi nepravděpodobnou legendu.

Původně se tento tanec jmenoval maděra[3], ale podle svého polovičního rytmu byl přejmenován na půlka. Tento název se později změnil na polka, patrně jako výraz sympatií k národně utlačovaným Polákům (povstání v roce 1830).

Podle jiného pramene však na počest polské zpěvačky Esmeraldy. Autorem polky Esmeralda i vůbec první tištěné polky je František Matěj Hilmar, který zkomponoval i některé další: Prachovská, Anenská.

Po svém vzniku se tanec velmi rychle rozšířil a již v roce 1840 se polka celkem běžně hrála ve Vídni. Do Prahy uchvácené rytmem polky zavítal i Johann Strauss starší, který pak sám složil několik skladeb v rytmu polky. K dalším známým autorům polek patří Bedřich Smetana.

V současnosti je polka jeden ze základních tanců v balfolku.

Polka ve světě[editovat | editovat zdroj]

Polka se velmi rychle stala jedním ze společenských tanců, oblíbeným hlavně ve střední Evropě (Chorvatsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Ukrajina) a v Americe. V menší míře je známa také v dalších evropských zemích (Bělorusko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Nizozemsko, Rumunsko, Rusko). Místní formy tohoto tance lze nalézt ve Skandinávii, ve Velké Británii vč. Skotska, v Irsku, v zemích Latinské Ameriky, ve Spojených státech amerických či na Filipínách[4].

Světově vynikla zejména jako Beer barrel polka, původní skladba od Jaromíra Vejvody nazývaná též jako Modřanská polkaŠkoda lásky.

Tanec[editovat | editovat zdroj]

Polka je párový tanec, který se řadí mezi tzv. „kolové tance“ (tančí se po oválu sálu). Výhodou tohoto tance je možnost kombinace kroků s tanci stejného typu a značné množství figur.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie obce [online]. Petrovice u Sedlčan: obecní úřad [cit. 2023-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-14. 
  2. ZÍBRT, Čeněk. Jak se kdy v Čechách tancovalo. Praha: F. Šimáček, 1895. Dostupné online. Kapitola 9. Polka, s. 334–335. 
  3. https://www.lidovky.cz/lide/temperamentni-tanec-polka-vymyslela-ceska.A140802_203421_lide_ele
  4. https://www.youtube.com/watch?v=pkGphdK_N9s Filipínská polka

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]