Policejní akademie 4: Občanská patrola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Policejní akademie 4:
Občanská patrola
Původní názevPolice Academy 4: Citizens on Patrol
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka88 minut
Žánrkomedie
ScénářGene Quintano
RežieJim Drake
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSteve Guttenberg
Bubba Smith
David Graf
Michael Winslow
Bobcat Goldthwait
Leslie Easterbrook
G. W. Bailey
Tim Kazurinsky
George Gaynes
Lance Kinsey
Tab Thacker
ProdukcePaul Maslansky
HudbaRobert Folk
Brian Wilson
Rick Boston
KameraRobert Saad
StřihDavid Rawlins
Výroba a distribuce
Premiéra3. dubna 1987 (USA)
Produkční společnostWarner Bros.
DistribuceWarner Bros. Pictures
Tržby$ 28 061 343
Policejní akademie 4: Občanská patrola
Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku Policejní akademie 5: Nasazení v Miami Beach
Policejní akademie 4:
Občanská patrola
na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Policejní akademie 4: Občanská patrola je filmová komedie natočená v roce 1987, kterou režíroval Jim Drake.

Obsah filmu[editovat | editovat zdroj]

Na akademii se koná schůzka, na níž velitel Lassard představuje známým hlavním postavám svůj nový program Citizens on Patrol (C.O.P., zkratka anglického slangového výrazu pro "policistu"; srov. policajt), který má zlepšit vztahy mezi policií a obyvatelstvem a naučit občany aktivně bojovat proti zločinu. Starosta a guvernér program podporují. Lassard ji dokonce představí na mezinárodním policejním semináři v Anglii.

Na schůzce s policejním šéfem, komisařem Hurstem, vysloví velitel okrsku, kapitán Harris, své námitky proti programu s tím, že by to ohrozilo i práci policistů. Hurst zdůrazňuje, že guvernér považuje program za vynikající nápad, a pokud je tomu tak, on i Harris by s ním souhlasili.

Mezitím začíná reklama na program. Navzdory někdy okatým reklamním metodám se přihlásí řada účastníků. Mezi nimi je i těžká váha Tommy "House" Conklin, který se ukáže být Hightowerovým starým známým.

Nedobrovolně se jí účastní dva skateboardisté Arnie a Kyle. Při jízdě na skateboardu v nákupním centru způsobili výtržnost, načež je zastavil a zatkl seržant Copeland a další policisté z Harrisova okrsku. Soudní přelíčení dopadne pro Arnieho a Kyla špatně, protože v obchoďáku byl sám soudce. Při vynesení rozsudku dojde k potyčce mezi obžalovanými a jejich právníkem Butterworthem. Mahoneymu se podaří přesvědčit soudce, aby Arnieho a Kylea poslal do B.G.P.. Novinářka Claire Mattsonová, která sedí v publiku, pak doprovází B.G.P. jako reportérka. Butterworth se stává účastníkem programu.

Dalším účastníkem je odhodlaná stará paní Feldmanová, která žije v domově důchodců a má slabost pro vše vojenské, což Tackleberryho vzrušuje.

Vstoupí kadeti programu a velitel Lassard je vřele přivítá. Vzhledem k tomu, že se musí zúčastnit mezinárodní policejní konference, jmenoval komisař Hurst dočasného vedoucího programu. To je Harris, který okamžitě dává najevo, že si o Lassardových lidech ani o programu nic nemyslí. Harris se proto setkává jen s malým pochopením a následně se stává obětí četných žertů. Mahoney začne flirtovat s Mattsonem a mezi účastnicí Laurou a Zedem se také rozvine románek.

Součástí výcviku je nácvik střelby a záchrana na vodě. Brzy však Arnie, Kyle a Tommy přestávají mít motivaci, protože se cítí připraveni. Policisté je pak v noci vyděsí, aby je přesvědčili o opaku.

Komisař Hurst se objevuje na mezinárodní policejní konferenci v Anglii, aby jménem starosty pozval zástupce ostatních zemí k posouzení B.G.P. na místě. Následující den začnou účastníci programu pracovat v ulicích. Paní Feldmanová okamžitě zpozoruje gang obchodující s kradeným zbožím. Její pokus někoho zatknout skončí pouze zatčením tajného policisty a třemi měsíci marné policejní práce. V důsledku toho je program dočasně přerušen.

Současně přijíždějí zástupci cizinecké policie. Harris jim ukáže typickou policejní stanici, ale když Procter přistoupí na hru vězňů "Simon říká", nechá se oklamat a pomůže tak všem vězňům k útěku. Vězni zavřou všechny policisty do cel. Paní Feldmanová však zpozoruje hromadný útěk a okamžitě zalarmuje akademii. Lassardovi muži jednoho po druhém zajmou a osvobodí cizí policisty.

Závěrečný úsek honičky zahrnuje horkovzdušné balony a dvouplošníky. Cizinecká policie je nadšená. Chtějí Mahoneymu poděkovat, ale ten odlétá s Claire Mattsonovou v balonu s potiskem Policejní akademie a oba připíjejí na Akademii.

O filmu[editovat | editovat zdroj]

Thaddeus Harris se vrací v roli policejního protivníka a objevuje se poprvé od prvního filmu. Jeho postava je jednou z mála, kterou můžeme vidět nepřetržitě až do sedmého filmu. Poprvé se část filmu (byť krátká) odehrává mimo město.

V ostatních filmech není kromě známé melodie z Policejní akademie téměř žádná hudba. Zde tomu tak není - různé hudební skladby jsou prezentovány v poměrně velkém měřítku.

Neobvyklé je, že na konci není žádný průvod. Jinak je tomu pouze ve druhém filmu.

Nesrovnalosti[editovat | editovat zdroj]

V příběhu filmu jsou určité nesrovnalosti, především proto, že film byl pro kinoverzi značně zkrácen. Pro americkou televizi však vznikla mírně rozšířená verze. Zkracování filmů je běžné, ale v případě Policejní akademie 4 vedlo také k úplné ztrátě důležitých meziher v ději. Záměr Tackleberryho tchána Maxe Kirklanda podílet se také na B.G.P. vede v jedné scéně ke sporu, jehož výsledek zůstává otevřený. Tato dějová linie není dále rozvíjena. Právník Butterworth, který na začátku zastupuje skateboardisty Arnieho a Kylea, se později objeví jako účastník B.G.P. Ve filmu to není vysvětleno, protože scéna, v níž je najat Mahoneym a Jonesem, byla vystřižena. Účastníci B.G.P. se v poslední třetině filmu téměř neobjevují. V této části se objevují téměř jen staré známé hlavní postavy. Nikde není vysvětleno, jakou práci mají občané v rámci programu vykonávat. Není vysvětleno, proč by měl politicky žádoucí program vést kapitán, který je jeho odpůrcem. Skutečnost, že se Mahoney zapletl s novinářem Mattsonem, je sledována pouze selektivně. K tomu přispěla i skutečnost, že několikaminutová scéna, kdy se oba sbližují v Mattsonově domě, se stala obětí stříhu. Zajímavosti Ke konci filmu, když Sweetchuck a Zed vypadnou z letadla, vidíme letiště z jejich pohledu. Tam jsou již modrožluté letadlo Mahoneyho a Mattsona a červené letadlo uprchlých zločinců zpět na zemi na levém okraji obrazu, ačkoli obě letadla ve filmu přistávají krátce poté. G. W. Bailey a Lance Kinsey, herci hrající Harrise a Proctora, se setkali jen několik minut před první společnou scénou. Šlo o pád balonu nad rozbouřenou řekou. Během krátké doby se z obou herců stali přátelé. G. W. Bailey byl pro film najat až na poslední chvíli, scénář byl původně určen pro Mausera. Důvodem výměny bylo, že Mauserův herec Art Metrano utrpěl při pádu ze žebříku zranění zad, a nemohl proto natáčet. Scéna, v níž Proctor přistane na stadionu amerického fotbalu, byla natočena na stadionu Orange Bowl. Aby byl stadion plný, dostali producenti filmu k dispozici několik minut před začátkem zápasu. Diváci už nebyli tak nadšení a křičeli na něj, aby opustil hřiště. To velmi urazilo Lance Kinseyho, herce hrajícího Proktora, protože se na tuto scénu těšil. Loď, na které Larvell Jones a Nogata bojují s nindži, je replikou bitevní lodi z roku 1789, která se jmenuje Rattlesnake. Loď byla přestavěnaa rodinou v průběhu tří let.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

George Gaynes velitel Eric Lassard
Steve Guttenberg Carey Mahoney
Michael Winslow Larvell Jones
Bubba Smith Moses Hightower
David Graf Eugene Tackleberry
Marion Ramsey Laverne Hooksová
Leslie Easterbrook Debbie Callahan
Tim Kazurinsky Sweetchuck
Bobcat Goldthwait Zed
Sharon Stone Claire Mattson
Lance Kinsey Proctor
G. W. Bailey kapitán Thaddeus Harris

Vedlejší role[editovat | editovat zdroj]

David McGrath Butterworth
Scott Thomson Chad Copeland
Billie Bird Lois Feldmanová
Corinne Bohrer Laura
Larry Schwartz policajt ve skladišti
Derek McGrath Butterworth
George R. Robertson Hurst
Brian Tochi Negata
Brian Backer Arnie
David Spade Kyle
Tab Thacker House
Randall "Tex" Cobb Zack
Michael McManus Todd
Colleen Camp paní Kirklandová - Tackleberryová, policajtka
Andrew Paris pan Kirkland, policajt
Arthur Batanides pan Kirkland
Jackie Joseph paní Kirklandová
Steve Caballerd skateboardista
Chris Miller skateboardista
Tommy Guerrerd skateboardista
Lance Mountain skateboardista
Mike McGill skateboardista
Tony Hawk skateboardista

Související články[editovat | editovat zdroj]