Pokrov přesvaté Bohorodice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokrov přesvaté Bohorodice
Покров Пресвятой Богородицы
AutorNovgorodská škola
Rok vzniku1400-1425
Technikaolejová tempera na dřevě
Rozměry120 × 68 cm
UmístěníTreťjakovská galerie Moskva, Rusko

Pokrov přesvaté Bohorodice (rusky Покров Пресвятой Богородицы), také Ochrana přesvaté Bohorodice je svátkem pláště Panny Marie Ochranitelky, jedním z velkých svátků liturgického roku řeckokatolické a pravoslavné církve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Svátek byl zaveden po zjevení Panny Marie Bohorodičky v polovině 10. století v Konstantinopoli v chrámu svaté Marie z Blachernae. Svatý Ondřej Konstantinopolský († 936), zvaný také Andrej Jurodivý, měl vizi Bohorodičky,[1], jak se modlí za lid a následně na znamení ochrany nad přítomnými v chrámě rozprostřela svůj plášť. Tento plášť (pléd, šál, maforion) byl v katedrále Hagia Sofia v Konstantinopoli uchováván jako relikvie.

Ikona[editovat | editovat zdroj]

Novgorodská ikona představuje nejstarší vyobrazení Pokrovu Panny Marie Bohorodičky: Je namalována vznášející se na oblaku, uprostřed byzantského chrámu, jako ochránkyně s pažemi rozepjatými v gestu orantky, modlící se za lidstvo. Nad Bohorodičkou je rozprostřen úzký pás červeného pláště, přidržovaný dvěma anděly. Nad ním uprostřed polofigura žehnajícího Ježíše Krista. Ve spodním patře chrámu stojí dvě skupiny světců: vpravo svatý Jan Křtitel ukazuje na Bohorodičku třem apoštolům. Vlevo svatý Ondřej Konstantinopolský líčí svou vizi třem apoštolům. Ve středním patře vlevo jsou vyobrazeni tři svatí Otcové východní církve, vpravo dva andělé.

Tento typ vyobrazení Bohorodičky se podle konstantinopolského chrámu nazývá Blachernissa.[2]

Svátek[editovat | editovat zdroj]

Slaví se 1. října juliánského kalendáře nebo 28. října gregoriánského kalendáře. Ekvivalentem tohoto svátku a mariánského typu vyobrazení je v římskokatolické církvi Panna Marie Ochranitelka.

Na Slovensku je Pokrov jedním z nejoblíbenějších mariánských svátků, je mu zasvěceno několik řeckokatolických chrámů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související hesla[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pokrov presvätej Bohorodičky na slovenské Wikipedii.

  1. C. Morawa: Andreas der Narr von Byzanz/Andrej Jurodivyj, in: Lexikon der christlichen Ikonographie, Ikonographie der heiligen, svazek 5, Herder Rom-Basel-Freiburg im Breisgau-Wien 1994, s. 156-158
  2. Konrad Onasch, 1981, s. 309

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ONASCH, Konrad: Liturgie und Kunst der Ostkirche in Stichworten. Koehler & Amelang Leipzig 1981, s. 309-310.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]