Poklice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Poklička)
Na tento článek je přesměrováno heslo Poklička. Tento článek je o kuchyňských a automobilových poklicích. O skalním útvaru pojednává článek Poklička (geologie).

Poklice či poklička je běžný předmět praktické denní potřeby obvykle plochého kruhového tvaru. Jedná se vlastně o kryt nějakého předmětu kruhového tvaru.

Kuchyňské poklice[editovat | editovat zdroj]

Jeho užití je patrně nejznámější z kuchyně jako pomůcky při vaření. Poklice umístěné na hrnci během vaření izolují obsah hrnce od okolního prostředí, omezují únik látek ven z hrnce a omezují odvod tepla z hrnce ven, zabraňují také nechtěnému průniku nežádoucích látek dovnitř do hrnce. U kuchyňských poklic je důležitá tepelná odolnost, proto jsou obvykle vyráběny z plechu. Pro lepší manipulaci bývají opatřeny uchem. Pro kuchyňskou poklici se nářečně používají též výrazy puklice, křidla, skřidla, přikrývka a jiné tvary[1].

Automobilové poklice[editovat | editovat zdroj]

U automobilů bývají poklice umístěny na automobilová kola, kde slouží jako kryty pro automobilové ráfky a zabraňují průniku hrubých nečistot na vnější stranu ráfku. Mají také nezanedbatelný estetický účinek, neboť zlepšují vzhled vozidla. Tyto poklice musí vykazovat poměrně vysokou mechanickou odolnost během jízdy vozidla, u dnešních vozidel bývají nejčastěji vyrobeny z plastu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústav pro jazyk český AV ČR. Český jazykový atlas [online]. [cit. 2021-09-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-09-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]