Podřipský motoráček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podřipský motoráček
Podřipský motoráček v červenci 2012 v Libochovicích
Podřipský motoráček v červenci 2012 v Libochovicích
Stát ČeskoČesko Česko
Druh Os
Linka T5
Číslo 18340–18343
Počet spojů 4
Dopravce KŽC Doprava
V provozu sezónně od roku 2010
Trasa spoje
Legenda
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem-Bezděkov
Roudnice nad Labem město
Roudnice nad Labem-Hracholusky
Kleneč
Vražkov
Straškov
Bříza obec
Charvatce
Mšené Lázně
Martiněves u Libochovic
Vrbka
Budyně nad Ohří
Břežany nad Ohří
Žabovřesky nad Ohří
Libochovice

Data jsou aktuální k 1. 4. 2023.

Podřipský motoráček je historický výletní vlak dopravce KŽC Doprava v trase Roudnice nad LabemLibochovice, projíždějící Podřipskem (v minulosti byl provozován v dělším úseku HněviceRoudnice nad LabemLibochoviceLitoměřice horní nádraží. Součástí vlaku je i muzeum a bar. Muzeum je umístěno v přívěsném voze Bix 557 (malý Balm), vyrobeném roku 1965, který KŽC koupil roku 2006 a roku 2012 přestavěl na vůz „BIXEUM“ pro účely mobilní muzejní expozice historie železniční dopravy na Podřipsku. Podřipský motoráček poprvé vyjížděl příležitostně v roce 2010 u příležitosti akcí města Roudnice nad Labem (vinobraní).[1] Pravidelně jezdí od roku 2011. V roce 2012 jezdil v trasách Roudnice – Litoměřice a Roudnice – Louny. V roce 2013 byl prodloužen do Hněvic – jezdil v letní sezoně každou sobotu z Hněvic do Litoměřic a každou neděli zpět z Litoměřic do Hněvic. Muzejní vůz je součástí vlaku od roku 2012, i v roce 2013 však byl připojován pouze v úseku mezi Roudnicí a Litoměřicemi. Jízdenky se prodávají pouze ve vlaku.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Vyjíždí z Roudnice nad Labem a krajinou pod horou Říp se dostává do oblasti Dolního Poohří, kde se nachází lázeňské městečko Mšené-lázně a Budyně nad Ohří s vodním hradem. Dále vlak pokračuje do města Libochovice s majestátním zámkem a pod hradem Hazmburk míří k Litoměřicím. V Litoměřicích na něj navazuje cyklobus i pro pěší na Kletečnou.

Trasa Podřipského motoráčku vede částečně po tzv. Budyňce – trati, na které byl v roce 2006 přerušen pravidelný provoz. V roce 2012 byla podél trati Budyňky instalována naučná stezka.

Trasa vede přes tyto obce Českého středohoří a Podřipska (přes obce uvedené v závorce vedla v minulosti):

Od roku 2016 je vlak v provozu pouze v délce trati 096 a je veden jako linka T5 DÚK, tj. v trase Roudnice nad Labem – Straškov – Libochovice. Jezdí v sobotu i v neděli po dvou párech spojů od konce března do konce října.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O projektu, informační portál cestovního ruchu České středohoří a Podřipsko

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]