Podviní (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podviní
Podvinný mlýn, novostavba
Podvinný mlýn, novostavba
Lokalita
Městská částPraha 9
ObvodPraha 9
ObecPraha
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíLibeň, Vysočany
Podviní
Podviní
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stavidla u Rokytky na začátku bývalého náhonu Podvinného mlýna.
Ulice Podvinný mlýn, od mlýna k východu
Park Podviní

Podviní (německy Podiwin) je zaniklá ves mezi Libní a Vysočany na březích Rokytky. V současné době se v této oblasti, na rozhraní Libně a Vysočan v městské části Praha 9, nachází park Podviní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vlastníkem vsi se někdy po roce 1414 stal jakýsi Adam - bohatý muž, který půjčoval peníze i králi Václavovi IV. a který rozhodně nebyl přívržencem husitů. Proto Pražané jeho zdejší statek zabrali a roku 1421 postoupili (i s tvrzí, která je tímto poprvé zmíněna) staroměstskému purkmistrovi Janovi Bradatému (který roku 1426 padl v bitvě u Ústí nad Labem). Připojení Podviní k Libni (1524) se netýkalo podvinského mlýna. Podvinská tvrz byla již v roce 1595 pustá a naposledy je zmíněna v roce 1609. Mlýn (čp. 73) se z celého Podviní zachoval patrně nejdéle, a to až do 30. dubna 2001, kdy opuštěný a zchátralý objekt vyhořel. V letech 2003 až 2004 byla v místě Podvinného mlýna vystavěna bytová zástavba, jejíž součástí je i kopie původního mlýna, i když nepříliš věrná. Podvinný mlýn dal také název dnešní ulici v Libni: Podvinný mlýn (v letech 1895-1906 Podvinský mlýn).

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Původ jména Podviní je zřejmý – šlo o místo pod jižními svahy porostlými vinicemi. Od roku 1990 se na těchto svazích znovu začala pěstovat vinná réva na vinici Máchalka.

Podvinný mlýn - sportovní hřiště[editovat | editovat zdroj]

Na Podvinném mlýně se nachází sportovní komplex, na kterém od roku 1982 hraje ragbyový klub RC Sparta Praha. Proto se i hřišti zde umístěnému říká Na Podvinném mlýně. Součástí komplexu je extraligové ragbyové hřiště, krytá sportovní hala Arena Sparta a tréninkové hřiště s umělým povrchem. V roce 2011 byl nově vybudován i lehkoatletický tréninkový stadion.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V parku Podviní se každoročně (obvykle v červnu a září) koná open air festival Podviní[1].

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Podviním vede turistická značená trasa Modrá turistická značka 1105 od konečné tramvají v Kobylisích do Starých Malešic.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]