Podleský rybník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podleský rybník
Rybník od hráze
Rybník od hráze
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ObvodPraha 10
Katastrální územíUhříněves
Podleský rybník
Podleský rybník
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha14,14 ha
Objem355 000 m³
Ostatní
Typrybník
Přítok vodyŘíčanský potok
Odtok vodyŘíčanský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Podleský rybník, někdy také Podlesek nebo Podlesák, se nachází mezi Dubčí a Uhříněvsí, v přírodním parku Říčanka. Podle seznamu rybníků v Praze je svojí rozlohou 14,14 ha i objemem 355 tisíc m3 druhým největším rybníkem v Praze (rozlohou je větší jen Počernický rybník, objemem Kyjský rybník). Jeho historie sahá až do 16. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název pochází od polohy „pod Velkým lesem“, který se kdysi rozkládal na severní straně rybníka a jehož zbytky byly vykáceny kolem roku 1870. Rybník byl dříve součástí rozsáhlé rybniční soustavy (cca 50 rybníků), vybudované pravděpodobně už na počátku 16. století a srovnatelné snad jen s jihočeskými rybníky Jakuba Krčína. Rybník byl původně průtočný, dnešní obtočný kanál podle levého břehu je pravděpodobně až z druhé poloviny 20. století.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rybník má tvar protáhlého trojúhelníku. V severozápadním cípu je výpust a bezpečnostní přeliv. U hráze dlouhé asi 200 m je několik památných dubů letních,[3] další mohutný dub roste při pravém břehu Říčanského potoka pod mlýnem.

Původní Podleský mlýn byl funkční až do 50. let 20. století, v letech 2012–2013 byl zbořen a nahrazen novostavbou. Z původního objektu se dochovala pouze stodola z poloviny 19. století, stojící samostatně na západní straně. Celý objekt s pozemky pod hrází patří Výzkumnému ústavu živočišné výroby (VÚŽV), který tu provozuje experimentální farmu.

Za hrází východně od mlýna je malý, už nevyužívaný lůmek na štěrk z ordovického křemence ze začátku 20. století.

Zchátralé zbytky budovy u levého, jižního břehu rybníka jsou pozůstatkem vodárny z roku 1866, která kdysi dodávala vodu do uhříněveského cukrovaru.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Obnovené molo říčních lázní

Roku 1919 byly u rybníka zřízeny říční lázně. Ke koupání jej údajně využíval i prezident T. G. Masaryk, protože se nacházel blízko jeho letního sídla na zámku Koloděje. V současné době je rybník turistickým cílem oblasti a oblíbeným místem i přes znečištěnou vodu.

Turistická trasa[editovat | editovat zdroj]

Kolem rybníka vede Naučná stezka Dubeč - Uhříněves a modrá turistická značená trasa 1003 z Uhříněvsi do Klánovic.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Praha. www.mistopis.eu [online]. [cit. 2019-08-29]. Dostupné online. 
  2. U rybníka Podlesák. Pražská příroda. Naučné stezky. Dubeč - Uhříněves [online]. Hlavní město Praha [cit. 2019-08-29]. Dostupné online. 
  3. Památné stromy. drusop.nature.cz [online]. [cit. 2019-08-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]