Po hrázích Vrbenských rybníků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Po hrázích Vrbenských rybníků je naučná stezka na okraji Českých Budějovic, resp. jejich čtvrti České Vrbné. Prochází částí přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Její celková délka je cca 4 km a nachází se na ní 10 zastavení.

Vedení trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa začíná na hrázi Nového vrbenského rybníka, asi 850 m od autobusové zastávky České Vrbné směrem na Hlubokou nad Vltavou. Odtud pokračuje po modré turistické značce, přičemž vlastní rybník nechává po levé straně. Míjí další z rybníků a kolem rybníka Domin přichází na rozcestí, kde modrá značka zatáčí prudce doprava. Tady se NS rozděluje – vlevo míří odbočka po společné hrázi rybníků Domin a Černiš k Českým Budějovicím do lokality Hvízdal, u sídliště Vltava. Druhá část nadále kopíruje modrou značku, kterou asi po 700 m opouští a odbočuje vpravo. Chvíli téměř sleduje Dehtářský potok, vede po hrázi Starého vrbenského rybníka a kolem dalšího rybníka směrem k silnici I/20. Před ní se napojuje na silničku, stáčí se doprava a vrací se na začátek.

Zastavení[editovat | editovat zdroj]

Podél čtyřkilometrové trasy je umístěno 10 informačních tabulí, které se zaměřují především na vodní vegetaci a ptactvo, bažinné, slatinné a kulturní louky, pobřežní porosty, bažinné olšiny a rybniční hráze.[1]

  1. Vodní vzplývavá vegetace, potápky (umístění u Nového vrbenského rybníka)
  2. Pobřežní porosty, strnad rákosní – rákosníci
  3. Bažinné olšiny (u Dominu)
  4. Kachny
  5. Rackové a rybáci
  6. Bažinné a slatinné louky (u Černiše)
  7. Kulturní louky
  8. Husy a volavky
  9. Vegetace a ptactvo rybniční výtopy (u Starého vrbenského rybníka)
  10. Hráze rybníků

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. URBANOVÁ, Jana. Návrh projektu naučné stezky „Kolem Vrbenské tůně“ [online]. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014 [cit. 2020-04-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]