Pneumatikový kord

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pneumatikový kord je tkanina, která sestává z osnovních nití s vysokou pevností a hustotou cca 5–15/cm a z velmi řídkého útku (5–15/10 cm).

Materiál[editovat | editovat zdroj]

Na osnovu textilních kordů se nejčastěji používají filamenty z modifikované viskózy, aramidu (polyamidu) nebo polyesteru. Příze jsou poměrně hrubé (cca 100–167 tex), pevnost přesahuje 70 cN/tex.

Útek je obvykle z bavlny nebo z jádrové příze (syntetický filament opřádaný bavlnou).

Do automobilových pneumatik se k textilním tkaninám často přidává jedna vrstva kordu z ocelového drátu. Je to pás z lanek o průměru cca 0,5–5 mm stočených ze 2–12 jednotlivých drátků.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Příze se skají na dvouzákrutových nebo kablovacích strojích. Ke tkaní se používají zvlášť upravené stroje, často s pneumatickým prohozem útku, na kterých se jednotlivé osnovní nitě odvíjí přímo z cívečnice.

Použití kordů[editovat | editovat zdroj]

Schéma uložení kordů v pneumatice

Kordová tkanina tvoří kostru pneumatiky, kordy se zanáší do gumové směsi na tzv. kalandrech.

U diagonálních pneumatik se šikmo překřižují dvě nebo více vrstev nad sebou (část 14 a 16 na náčrtu vpravo). Často se kombinuje vrstva textilního s vrstvou ocelového kordu. Diagonální pneumatiky se asi od roku 1980 používají jen u zemědělských strojů a (ve speciálním provedení) u závodních aut.

U radiálních pneumatik jsou jednotlivé vrstvy kordu kladeny jak naznačuje bod 12 na náčrtu. Radiální pneumatiky mají oproti diagonálním u osobních automobilů nejméně dvojnásobnou životnost, proto se zde dnes výhradně používají.

Pneumatiky (pláště) na jízdní kola mají kostru z jednotlivých syntetických nití vložených jako pásy osnovy (bez útku) většinou ve dvou vrstvách nad sebou do kaučukového obalu.

Netkané kordy, tedy pásy z jednotlivých nití se používají také na zpevnění klínových a ozubených řemenů, hadic, kabelů a podobných výrobků.

Velkovýroba pneumatikových kordů v České republice je ve Velké nad Veličkou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]